Prylspaning
20 juli 2022 10:05
Ridsportplus

En mildare variant som sporrar ryttaren

Ridsport testarDet tyska hästsportföretaget Sprenger har lanserat en ny typ av sporre som ska vara skonsammare mot hästen.

En mildare variant som sporrar ryttaren
Nya material gillas icke av TR. Foto: Sprenger

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De nya sporrarna, som från företagets håll beskrivs som innovativa, är gjorda i aluminium och plast. Sporrarna finns i flera längder och flera varianter, en rundad och en mer platt variant.

Företaget beskriver sporrarna som något som bland annat kan passa ryttare som är ovana att rida med sporrar, unghästar som ska introduceras för sporrar och hästar som känsliga.

– Jag ville rida med sporrar för att komma vidare ett steg i utbildningen. Min häst är känslig och risken att han hade reagerat starkt på vanliga sporrar är ganska stor.Dessa sporrar blev mer som en förlängningen av foten och därför passade de väldigt bra att börja med, säger testryttaren Anna Christensen, som är nöjd med sporrarna.
– Jag tror detta är en jättebra första-sporre för både hästar och ryttare. Den känns mycket skonsammare än de som är lite spetsiga, säger hon.

Lite nedslagen blev hon dock när hon tävlade en lokal tävling och domaren berättade att sporrarna inte är godkända för tävling. I TR för dressyr står det nämligen att sporrarna måste vara gjorda av metall och eftersom Sprenger Fairrider har en del av plast är de inte godkända för tävling.
– Men jag tror att det kommer att bli godkänt, de är ju så pass nya. Det ligger ju i tiden att hitta skonsammare utrustning för hästen, säger Anna Christensen.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Hiss. ”Det är verkligen en hiss. De var superbra och jag fick det svar jag ville ha av hästen och kan varva att rida med dem.”

Fakta

Sprenger Fairrider

Vad? Sporrarna Sprenger Fairrider, gjorda av aluminium och plast.

Funktion? En mildare variant av sporre.

Pris? Runt 700 kronor.

Finns var? Sprengers återförsäljare, bland annat Hööks och Stigbergs.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden