Prylspaning
14 april 15:14
Ridsportplus

Lysande idéer och dyrt geschäft på största hästmässan

Horse techGenialiska idéer blandas med sådant som mest liknar bluff och båg när världens största hästmässa, Equitana i Tyskland, har innovationstävling. Här finns smarta prylar men också ett magiskt trollspö som ska få ryttaren att hålla händerna stilla.

Lysande idéer och dyrt geschäft på största hästmässan
Andreas Rieser med modellen som är exakt måttanpassad till hästens rygg. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den stora hästmässan Equitana i Essen öppnade sina portar strax före påskveckan, och då hade det gått tre år sedan den senast arrangerades. Det går inte att säga att mässan var helt tillbaka i sin forna glans. Antalet utställare var färre än senast, men fyllde ändå sex stora mässhallar, och i fem paddockar samt i en stor showhall avlöste programpunkterna varandra.

På mässan, vars sista dag var på onsdagen, 13 april, krängdes allt från strumpor till skrittkaruseller. En hel mässhall var fylld av foderföretag och montrar som svämmade över av kraftfoderblandningar och fodertillskott.

Ett av Equitanas kännetecken är den innovationstävling som avgörs i samband med mässan.

Stigbygel Med Lampa Fotoan
Stigbyglar med lamptillsats, lika enkelt som praktiskt. Foto: Anna Nyberg
Sadelfäste Fotoan
Ett silikonband som läggs mellan sadelgjorden och hästen för att sadeln inte ska glida. Foto: Anna Nyberg

Ett av bidragen i kategorin säkerhetsprodukter är lika enkelt som genialt: En led-lampa som kan fästas på de flesta stigbyglar, för att ryttare ska synas i mörkret.
En annan smart produkt är ett silikonband som ska läggas mellan sadelgjorden och hästens mage, och förhindra att sadeln glider.
− Det var en ung student som kom på idén, efter att hans mormor hade problem med att sadeln gled när hon red, berättar Lars Fiele från företaget Stremmer Sand och Kies.

Studenten heter Julius Dietel, och var på mässan över helgen men när jag besöker montern på tisdagen har han åkt hem för att plugga.

Testat på ridskolehästar

Lars Fiele berättar hur Julius provade sig fram och fann en medicinsk silikon som gjorde att sadeln låg still utan att hästen får ska. Bandet har testats i större skala på en ridskola.
− Tyvärr kan vi inte tillverka för försäljning, eftersom det inte går att få tag i silikon just nu, säger Lars Fiele och tillägger att vem som helst kan göra bandet – om man bara har tillgång till silikon, men att det har betydelse att det är rätt sorts silikon.

Ecobusters Julia Och Ewen Staal Fotoan
Julia och Ewen Staal driver företaget Ecobusters som vann pris för sin krysantemumbaserade flugskrämma. Foto: Anna Nyberg
Strömedel Foto An
Gabriele Wolf, marknadschef för företaget Bio-Waldboden med strömedlet som ska neutralisera ammoniaken i urinet. Foto: Anna Nyberg

Bästa innovationen i klassen stall- och arenabygge blev ett boxgolv från nystartade företaget Ecobusters. Golvet är uppbyggt i flera lager, och under gummimattan på toppen finns lager av minnesskum, som gör att golvet sviktar.
− Varken vatten eller urin går igenom golvet, så det är lätt att rengöra och hygienen blir bättre, säger Ewen Staal som tagit fram golvet tillsammans med hustrun Julia.

Allt material som används i golvet är återvunnet, och fördelen, menar uppfinnarna, är också att golvet blir så mjukt att det inte behövs lika mycket strö i boxen.

Flugfritt med hjälp av krysantemum

Samma företag har också tagit ett sprinklersystem som ska hålla flugorna borta från stallet. En fin dimma med spray från krysantemumblommor skickas ut från systemet.
− Det är helt säkert för både människor och hästar, helt ljudlöst och luktlöst, och dimman löses upp innan hästarna träffas, så de reagerar inte, säger Julia Staal.

Golv och strö till stallar finns det gott om på mässan, men bara ett fåtal är nydanande nog att kvala in till innovationstävlingen. En som lyckats är företaget Bio-Waldboden, och den som kan sin tyska förstår att det har med biologiskt material och skog.

Slipper mocka ut allt blött

Mycket riktigt är produkten ett strömedel som är gjort av gran, och som ska neutralisera ammoniaken i urinet så att man inte behöver mocka ut något av det blöta ströet.
− Vi ser en växande marknad för vår produkt i Tyskland, och vi levererar även till Danmark, men att få det till Sverige innebär transportproblem som vi inte har någon lösning på i dag, säger Gabriele Wolf, marknadschef för företaget.

Och frågan är om inte det svenska torvströet fungerar på ett liknande sätt. De påminner om varandra till utseendet också.

Får hästapparna att prata med varandra

Har du problem med olika appar för olika delar av hästeriet, appar som inte pratar med varandra? En tysk innovation har lösningen för detta – åtminstone gällande tyska appar för ridningen, hästens mående, foder och vad det nu kan vara.
− Genom att integrera olika appar med varandra i ett sömlöst system kan de alla kommunicera med varandra, berättar Matthias Rossmayer som är civilingenjör.
Systemet är sprunget ur ett forskningsprojekt vid universitetet i Nüttingen.
− Vi är öppna för att integrera alla slags appar med varandra. Vi samarbetar bland annat med ett finskt företag som mäter temperaturen inne i silagebalar, säger Mattias Rossmayer, som dock inte känner igen namnen när jag nämner några av de mest kända svenska apparna.

Läsa Av Hästens Rygg Foto An
Andreas Rieser demonstrerar hur du bara håller telefonen över hästens rygg och läser av den – när appen väl fungerar. Foto: Anna Nyberg
Överdomarens Mardröm Foto An
Ett huvudlag där käkremmen är sammankopplad med nosgrimman med en krok såldes på Equitana. Godkänt att tävla med? Oklart. Foto: Anna Nyberg

Att mobilen kan användas till mycket, det vet vi, men kanske inte för att kolla om sadeln passar till hästens rygg.
Jodå, säger en av mässans mest populära innovatörer, att döma av antalet besökare i montern. Produkten kallas Horseshape 3D Scan och går ut på att du laddar ned en app som kan läsa av hästens rygg och visa dig en 3D-bild på ryggen.

Bilden skickar du till företaget bakom produkten, och sedan kommer ett pussel där du får bygga ihop en perfekt modell av hästens rygg, att använda som ett led i sadelinpassning, och som sedan kan vara ett sätt att mäta om hästens rygg har ändrat sig.

− Det handlar inte om att vi vill göra människor nervösa om de provar modellen när hästen kommer från sommarbetet, säger Andreas Rieser, som fick inspiration till appen från sin farbror som är sadelmakare.

Bara sista knappen saknas

Han har arbetet med 3d-printningen i över tio år, till en början med hjälp av en handscanner, vilket var krångligt och dyrt.
− Nu är det bara en knapp som saknas innan vi kan lansera appen.
Själva appen kommer att vara gratis att ladda ner, men vill man ha modellen av hästens rygg kostar den 229 Euro plus 30 Euro för väskan den levereras i.
− Vår produkt ska inte ersätta sadelutprovarna. De behövs fortfarande för att se hur sadeln fungerar när hästen rör sig, men vi uppskattar att minst halva jobbet är gjort om du har 3D-scannat hästens rygg, säger Andreas Rieser.

Trollar fram en stabil hand

Vad vore en hästmässa utan den ultimata produkten för att bli en bättre ryttare? På Equitana hittar vi Stallzauber, trollstaven för ryttare, en cirka 20 centimeter lång, svagt böjd plastbit, som ska få ryttaren att sitta still med händerna.

På mässan erbjuds besökarna att prova genom att sitta på pallar som rör sig – men inte som en häst utan mer som en kamel. Självklart är det svårt att sitta still med dessa gungande rörelser, men håller du trollstaven mellan händerna så får du stadigare hand, lovar försäljarna, som säger att det tar tre veckor för muskelminnet att tränas upp, och sedan har du en bättre hand.

Lika otroligt som trollstaven är priset, 55 Euro, alltså ungefär 550 kronor. Men då levereras staven i en ask framställd av gräs. Helt nedbrytbar med andra ord.

Trollstav Foto An
Den här lilla trollstaven för 55 Euro kan göra underverk med ryttarens händer. Foto: Anna Nyberg

På filmen nedan kan du se trollstavens förmodade effekt på ryttarens händer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden