Hästliv
12 januari 2019 19:30

”En outfluencers dagbok” gör succé på nätet

UppmaningDe senaste dagarna har fälttävlansryttaren Ulf Johansson piggat upp flödet i sociala medier med sina inlägg som en outfluencer. "Jag vill trycka på känsliga punkter på ett roligt sätt", förklarar Ulf om sina inlägg.

”En outfluencers dagbok” gör succé på nätet
Ulf Johansson får stor respons för sina inlägg som en outfluencer. Foto: Privat

I ”En outfluencers dagbok” skriver fälttävlansryttaren och A-tränaren Ulf Johansson hur han sitter och tittar på Instagram och förundras över hur många framstår som så väldigt lyckliga och härliga. Det är jättefina maträtter, vältränade kroppar och överlag ett fantastiskt liv.
– Är man riktigt framgångsrik kan man bli influenser. Då är man ultrasnygg och ultralycklig och kan få betalt för att branda olika företags produkter, så att folk blir sugna att konsumera ännu mer i en värld som behöver vända på den trenden, skriver Ulf i ett av inläggen, där han också förklarar att han under en veckas tid kommer att bli en outflencer.
– Jag kommer att visa att livet inte är så jävla happy jämnt och jag ska hänga ut dåliga produkter när tillfälle ges, skriver Ulf.

Inläggen som kommit ut i ”En outfluencers dagbok” har gjort stor succé på sociala medier. Ulf skriver om tomma kylskåp, udda strumpor, kläder som inte matchar, varm hästskit om fötterna och om hur dotterns hund kom att bli en del av hans liv efter ett glas vin – bland mycket annat. Inläggen har tusentals reaktioner och delas hel vilt. Många känner igen sig i den oglamourösa bild om hästlivet som Ulf målar upp.

Uppmanar till att tänka om

Ridsport ringde upp Ulf för att höra om bakgrunden till idén att vara en outlfuencer.
– Jag har lite svårt för den här utvecklingen med influencers som skriver och uppmuntrar till att konsumera i det världsläge som är nu, förklarar Ulf.
– Ridsporten har blivit en prylsport och jag vill uppmana till att tänka om, att ta hand om sina grejor och återanvända mycket mera. Ridsporten kan anamma detta mycket mer.
– Vi har ett världsläge där Sverige konsumerar 4,2 jordklot om året. När vi förbrukat ett jordklot går vi på jordens reserver och det gör vi någon gång i augusti varje år. Vi har ett läge där världsisarna smälter men ändå fortsätter vi i ekorrhjulet och konsumerar.

Ulf är tydlig med att han inte har något emot de som är influencers och vill inte hetsa upp någon debatt mot dem. Han tycker de är kreativa och att de vill göra något stort, men han tycker också att det är en ensidig bild som målas upp i sociala medier.
– Många vill göra den där grejen, men det finns ingen som kan vara så där lycklig, säger Ulf.
– Jag vill trycka på känsliga punkter på ett roligt sätt och jag skriver med glimten i ögat. Vi måste tänka på kommande generationer och inte bara förbruka som vi gör.

Den stora responsen som Ulf fått på sina inlägg var han inte beredd på. Den övervägande delen av bemötandet han får är positivt, men visst finns de även de som är negativa.
– Men där tar jag inte åt mig, de har missuppfattat grejen och inte förstått att jag spär på det verkliga livet med ironi.
– Jag vill visa att man inte behöver 40 schabrak eller en massa täcken. Själv använder jag mig av 25 år gamla täcken och det fungerar bra. Vi måste få ett större engagemang för miljöfrågan inom ridsporten.

190112_ulfjohansson_cyklon
Ulf Johansson hade stora framgångar med Cyklon under 90-talet.

Comeback på hästryggen

Själv är Ulf tillbaka på hästryggen efter ett drygt 20-årigt uppehåll. Efter att han tävlat framgångsrikt och bland annat ridit VM 1990 med Cyklon (SWB f-79 e Ceylon-Unesco) fick han en skallskada och slutade att rida. Under uppehållet har han fortsatt med träningar och bland annat coachat sina döttrar i sin ridning. Nu när döttrarna är vuxna har han letat sig upp på hästryggen igen.
– Jag vann SM med Cyklon 1994. I år är det 25 år sedan, och jag ska försöka kvala så jag kan rida SM i år – 25 år senare, avslutar Ulf.

En Outfluencers dagbok hittar du här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden