Hästägartips
23 december 2021 13:03
Ridsportplus

En vän i mörkret

Ridsport testarDu kan aldrig vara nog förberedd för olyckor och strömavbrott. Här är en given pryl att ha i nödväskan i stallet.

En vän i mörkret
Fäll ut veven och snurra på – snart lyser ficklampan. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det kanske inte är den starkaste ficklampan på marknaden med sina 28 lumen. Men den här lampans funktion handlar heller inte om att lysa upp 50 meter, utan snarare om att vara en vän i nöden.

Lampan laddas genom att du själv får veva, det betyder att du helt enkelt inte behöver gräma dig om du glömt köpa batterier – eller om batteriet blivit för gammalt. Veven sitter på lampans baksida och fälls enkelt ut. En minuts vevning uppskattas ge cirka 30 minuters ljus – och det gör det. Minst.

Lampans tre små ledlampor lyser efter en stunds vevande och det tar absolut längre tid än en halvtimme innan ljuset sakta slocknar.

Vid strömavbrott i stallet har ficklampan en självklar plats. Du vet aldrig när du kan behöva lite ljus och samtidigt måste vara rädd om batteriet på mobilen (som för många annars är ett självklart val att använda som ficklampa).

Tar liten plats

Lampan tar lite plats, går inte ner i byxfickan, men i en rymlig vinterjackficka går den cirka 14 centimeter långa ficklampan ner utan problem.

Om man måste nämna något negativt om en annars ganska funktionell pryl är det att den är rätt så plastig. Vilket i sin tur kanske inte gör något om den endast ska användas i nödsituation.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Hiss. Smart och smidig lampa som kan ha en viktig uppgift i en nödsituation. En ”bra att ha-grej” utan tvivel.

 

Fakta

Varta Led

Img_20211122_184624
Varta Led Foto: Sandra Nordin Johansson
  • Vad? Dynamoficklampa Varta Led.
  • Funktion? En ficklampa vars batteri laddas genom att du vevar med veven på lampan.
  • Pris? Cirka 150 kronor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden