Dressyr
23 februari 2022 10:26
Ridsportplus

En Vogue – från projekthäst till OS

På voltenCarl Hester pratar om En Vogue som  nästa stjärna, kanske den bästa häst han någonsin suttit på. Charlotte Dujardin har beskrivit honom som livrädd för allt och fullkomligt vild. En Vogue är sannerligen ingen lagom häst som försvinner i mängden.

En Vogue – från projekthäst till OS
En Vogue och Carl Hester kom på en åttondeplats vid OS i Tokyo. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Charlotte Dujardin köpte den stora mörka valacken som en projekthäst. Då var han rädd för det mesta och svår att sitta på. Men hårt jobb lönar sig, och när En Vogue gick sin första Grand Prix med Dujardin fick ekipaget inte mindre än 80 procent.

En Vogue reds framgångrikt av Dujardin och ekipaget hade redan vinster på internationell nivå när hon i februari 2020 lämnade över valacken till sin tränare och mentor Carl Hester.  Dujardin har förklarat att det var som ett tack efter att hon fått förtroendet att rida Hesters Valegro till inte mindre än två individuella OS-guld och ett OS-guld i lag.

Charlotte-dujardin-valegro7-150816-rt
Som tack för att hon har fått rida Valegro, har Charlotte Dujardin överlåtit En Vouge till Carl Hester. Foto: Roland Thunholm

Placerad på OS

Hester konstaterade direkt att En Vogue skulle kunna bli en potentiell kandidat för OS i Tokyo, och så blev det också. Ekipaget red sig till en åttondeplats med 81.818 procent och Hester öste lovord över valacken som han säger har väldigt mycket ”will to please”.

Hans groom, Alan Davies, har sagt att En Vogue ”…är en riktigt liten person i en stor kropp. Han oroar sig väldigt och tycker inte om att känna att han gjort något fel”.

Snabba framsteg

Under Grand Prix specialen på EM 2021 hamnade Hester och En Vogue på en sjätteplats med 77.31 procent. Hester berömde de enorma framsteg den känsliga valacken gjort på bara ett år. Tolv månader tidigare hade han inte ens gått in på arenan, menar Hester, och när ekipaget red på samma bana i april 2021 hade Hester fullt sjå med att hålla En Vogue på mattan.

Många godkända bröder

En Vogues far Broere Jazz (f -91 e Gestio Coctail-Ulster) har beskrivits av sin ryttare Tineke Bartels som väldigt positiv och glad men också ”spooky”. Jazz rankades som nummer ett i världen av WBFSH under flera år och han har legat i top på KWPNs avelsranking hela livet. Han har lämnat inte mindre än 55 godkända söner.

Fakta

En Vogue

Brun KWPN valack

  • Mankhöjd:  173 cm.
  • Född: 2009
  • Stam: e Jazz–Contango
  • Uppfödare: Adriaan Van D Goor.
  • Ägare: Charlotte Dujardin.
  • Ryttare: Carl Hester.
  • Meriter:  Åttonde plats individuellt på OS i Tokyo och just nu tolva på FEI:s världsranking.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden