Hoppning
15 december 2020 06:25

Erica Swartz avslutade Belgienresan med GP-seger

I vinnartagenErica Swartz briljerade med topplaceringar redan förra helgen i Belgien. Denna helgen var inte sämre med en avslutande GP-seger i 1,45 för Jovita och en fjärdeplats i 1,45 med Jovitas dotter Madonna. "Jag ville verkligen vinna", säger Erica Swartz.

Erica Swartz avslutade Belgienresan med GP-seger
"Utan det fantastiska teamet hemma, med två jätteduktiga tjejer som sköter allt och som det verkligen går att lita på, hade det inte varit möjligt att åka iväg", säger Erica Swartz. Foto: Privat

Erica Swartz är på väg hem från två veckors tävlande i Belgien när Ridsport når henne i hästlastbilen i den flera timmar långa färjekön vid tyska Puttgarden. Resan från belgiska Lier har annars gått smärtfritt, det är knappt några personbilar ute på vägarna utan främst godstrafik.
– Vi har redan missat tre färjor, det är väldigt många lastbilar som vill med, säger hon.

Med fina tävlingsframgångar i bagaget är dock stämningen i lastbilen på topp. Inte minst efter den avslutande GP-segern med topphästen ”Bella”, det vill säga Jovita (BWP sto f-09 e Carabas Vd Wateringhoeve-Jokinal de Bornival, uppf Marleen Mols), under söndagen.
– Jag ville verkligen vinna och jag visste vad jag behövde göra, säger Erica Swartz, som hade fördelen av att gå ut sist i omhoppningen.

Avgörandet skedde på sista linjen.
– De andra var väldigt snabba och sista svängen var till ett plank. Jag visste att den som låg i ledning hade gått ut lite grann där, och planen var att vända upp så tajt det bara gick.
– Hon hoppade helt fantastiskt och var med mig hela vägen. Det kändes att hon ville det lika mycket som jag.

Team Jovita knep förstaplatsen på segertiden 36,95 sekunder i startfältet som bjöd på 79 ryttare. Tvåa blev brittiska Annabel Shields och Creevagh Carisma med tiden 37,67 sekunder. Belgiska Dominique Hendrickx red i mål på tiden 37,70 sekunder och blev därmed trea med Koriano Van Klapscheut.

Framgångarna har duggat tätt för Erica Swartz under de två tävlingsveckorna i Belgien. Förra helgen knep hon dubbla topplaceringar med både Jovita och hennes dotter Madonna (sto f-12 e Flamenco de Semilly, uppf Marleen Mols) i Opglabbeek. Efter en åktur till Lier avslutade hon inte bara med en GP-seger för Jovita, tidigare i veckan knep även Madonna en fjärdeplats i 1,45.

Totalt har hon haft med sig fem hästar, varav en är Li Torimo (val f-08 Tornesch-Irco Mena, uppf Stina Lillje, äg Thomas Ryan, John Österdahl Veterinärpraktik AB) som tills nyligen ridits av sambon Thomas Ryan. Det har bland annat resulterat i två 1,40-placeringer i Belgien.
– Thomas har redan mycket hästar och jag behövde en extra häst för de större klasserna. Det känns väldigt bra och det ska bli väldigt kul till våren när han får gå lite större klasser.

Hur har det varit runt omkring?
– Det har varit väldigt strikta regler. Det har bara varit ryttare och hästskötare på plats, inga hästägare, och vi har haft mask överallt förutom när vi har ridit. Alla har varit väldigt noggranna. Jag tror alla är väldigt tacksamma över att vi får tävla, och då är det heller inga problem att följa reglerna.

Resultatlista söndagens 1,45 i Lier.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden