Hoppning
5 december 2020 20:55
Ridsportplus

Mor och dotter plockar priser i Belgien

InternationelltFörst vann hon en 1,35-klass med Madonna på det tvåstjärniga meetinget i Belgien. Sedan blev hon trea i en 1,45-klass på samma meeting med Madonnas mamma Jovita. "Och i somras tävlade jag Madonnas avkomma i Falsterbo. Det är lite speciellt och kul att ha tre generationer att tävla på," säger Erica Swartz.

Mor och dotter plockar priser i Belgien
Erica Swartz och Jovita i Scandinavium tidigare under 2020. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

29-åriga Erica Swartz kom tillbaka hem till Sverige efter flera år utomlands för snart två år sedan. Då slog hon sig ner i Tomelilla tillsammans med hoppryttaren Thomas Ryan och placerade hästarna i Sjöbo.

De är ganska lika på det sättet, men Madonna är lite lugnare tycker jag. Erica Swartz.

Sedan dess har framgångarna kommit slag i slag – inte minst med sin egen Jovita (BWP sto f 2009 e Carabas Vd Wateringhoeve-Jokinal de Bornival, uppf Marleen Mols).
– Jag som henne som inriden 4-åring från uppfödaren, så det har blivit många år tillsammans nu, säger Erica Swartz.

Men hon har också en dotter och ett barnbarn till Jovita. Dottern Madonna (sto f 2012 e Flamenco Desemilly, uppf Marleen Mols) slog till och vann en 1,35-hoppning på det tvåstjärniga meetinget i Opglabbeek, Belgien, på lördagen.

”Speciellt och kul”

– Jag köpte Madonna från uppfödaren och hon har själv fått fem avkommor. Två har hon burit själv och de andra är gjorda med embryo transfer, berättar Erica Swartz som själv har avkommor efter Madonna och bland annat tävlade Madonnas 5-åriga avkomma Porsche ’V’ på SM-tävlingarna i somras.
– Det är lite speciellt och kul att ha tre generationer att tävla på, säger hon.

Det var på fredagen som mor och dotter slog till på det tvåstjärniga hoppmeetinget i Belgien.

Erica_swartz_madonna
Erica Swarz och Madonna vid prisutdelningen efter segern i 1,35-klassen. Foto: Privat

Madonnas seger var i en 1,35-klass med över 100 startande ekipage. Hela 66 av dem var felfria i första rundan. Madonna tillhörde sedan de 51 hästar som satte en andra nolla. Hon var dessutom snabbast och vann med fyra tiondelar tillgodo.
– Jag fick till en väldigt bra runda, svängarna stämde och jag fick bra läge på hindren. Jag red inte superfort men hon är naturligt snabb, säger Erica Swartz.

Världscuphoppningarna

Stallets drottning, Jovita, som har varit placerad i världscuphoppningarna i Göteborg och har nollat nationshoppning för Sverige, ville också vara med och plocka priser. Några timmar senare blev hon trea i en 1,45-klass med 69 starter.
– Det var jättekul. Hon hoppade superfint, säger Erica Swartz.

Juvita är en het dam som blir taggad av att tävla. Dottern Madonna har ärvt en del av det.
– De är ganska lika på det sättet, men Madonna är lite lugnare tycker jag.

Erica Swartz hade stora förhoppningar på den här säsongen, som på grund av pandemin blev något helt annat än vad som var tänkt. Hon och sambon Thomas Ryan har totalt 20 hästar i stallet, varav åtta är hennes.

Tid på de yngre

De yngre förmågorna har fått lite extra tid och träning när tävlingarna länge uteblev.
– Jag är verkligen tacksam att vi kan vara här och tävla. Det är ingen publik, inga restauranger är öppna och man kan inte ens köpa en kopp kaffe på tävlingsplatsen. Alla måste bära munskydd och så är de vakter som ser till att vi håller avstånd.

Efter tävlingarna i Opglabbeek fortsätter hon till Lier innan det blir jullov. Sedan börjar hon säsongen 2021 med fem veckor i Spanien.

Start- och resultatlistor

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden