Sverige
21 augusti 08:35
Ridsportplus

Från butikschef i Visby till hästskötare hos Jan Brink

KarriärbyteHon fyllde nyligen 50 år och är mest känd hos Ridsports läsare för sitt engagemang för hästarna i krigets Ukraina. Nu byter Josefine Esperansa spår i livet och blir hästskötare hos dressyrlegendaren Jan Brink. "Jag har fått så mycket uppmuntran och stöd i mitt beslut," säger hon.

Från butikschef i Visby till hästskötare hos Jan Brink
Josefine Esperansa. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var när Ridsport rapporterade om dramatiken kring ett tävlingstall i ukrainska Bucha som Josefine Esperansa, Visby, började engagera sig för att hjälpa det krigsdrabbade stallet.

Många undrar hur jag vågar och kan göra det här. Men jag vänder på det – varför skulle jag inte göra det?

Josefine Esperansa.

Den nyblivna 50-åringen och butikschefen har samlat in pengar till stallet i Bucha och har fått en tät och fin kontakt med dem som håller till där.
– Det är klart att det som har hänt där har påverkat mig i mitt beslut nu, säger Josefine Esperansa och syftar på steget att lämna ett jobb som butikschef med hög lön och andra förmåner för i stället få nya insikter och utmaningar som hästskötare på Tullstorp, hos svenske dressyrlegendaren Jan Brink.

– När jag har sett hur de har det i Bucha har jag fått andra perspektiv på saker och insett att mycket av det som vi tycker är problem här hemma i Sverige verkligen inte är det. I Bucha har de riktiga problem, fortsätter hon.

Kom i från hästarna

Efter att ha vuxit upp med hästar och ponnyer och tävlingar och allt som hör till blev det ett glapp i hennes hästliv när hon gjorde andra prioriteringar i vuxenlivet. Det skulle dröja till 2014 när hon flyttade tillbaka till hemmaön Gotland innan en tillvaro med hästar tog fart igen.

Det ena gav det andra med ridskola, tävlingslicens och nu har hon en egen häst i 4-åriga Olympic Dam Jam (SWB e Comthago VDL-Emmerton) som ska följa med till Tullstorp när flyttlasset går i slutet av september.

”Lära mig mer”

– Det ska bli så spännande, inte minst att lära från dem som är mycket yngre än vad jag är för ofta är det ju tvärtom.

– Jag har fått så mycket uppmuntran och stöd i mitt beslut, det är många som undrar hur jag vågar och kan göra det här. Men jag vänder på det – varför skulle jag inte göra det? Alla har ett eget ansvar för att leva det liv man önskar.

Kontakten med Tullstorp fick hon efter att själv ha lagt ut en annons i en grupp på Facebook där hon sökte ett jobb i ett seriöst hopp- eller dressyrstall.
– Jag har ett så stort sug efter att lära mig mig mer. Man slutar aldrig utvecklas så länge man följer sin vilja.

Stor omställning

Omställningen kommer att bli stor – kvar på Gotland finns sambon, familjen med föräldrar, syskon och syskonbarn och ett älskat sommarhus.
– Det är klart att jag kommer att sakna många, det blir skitjobbigt att åka från min familj. Men allt det finns ju kvar. Jag behöver inte vara fast här på Gotland bara för att jag har allt det här.

På Tullstorp kommer hon att bo tillsammans med övriga i teamet – några hästskötare till samt två beridare. Det är en vanlig heltidstjänst med jobb fem dagar i veckan.

– Jag ser fram mot det här jättemycket – att lära mig nya saker och lära känna nya människor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden