Världen
11 april 2022 17:46

De fixar foder till hästarna i krigets Ukraina

FoderbristLantbrukaren och höbonden Nils Söderberg har skänkt 3,3 ton hö till Ukraina. Josefine Esperansa har engagerat sig i det stall i Bucha som Ridsport skrivit om, och hon samlar nu in pengar för att kunna köra ner foder till anläggningen.

De fixar foder till hästarna i krigets Ukraina
Nils Söderberg är expert på att odla grovfoder – nu får även hästar i Ukraina del av skördarna. Arkivbild. Foto: Lina Nydahl

Höbonden Nils Söderberg såg att Josephine Robeus skulle åka till Ukraina för att evakuera hästar genom Equus Caballus Rescue Foundation som hon startat.
– Jag blev ganska gripen av deras tragiska situationen i Ukraina. Varken djur eller civilpersoner har bett om det här, det är fruktansvärt, säger Nils Söderberg.

Han kontaktade Josephine Robeus och Ponnymamman Ulrika Fåhreaus som engagerat sig, eftersom han tänkte att hästbussarna nog skulle gå tomma ner.
– Jag sade ”vill ni ha foder så får ni det”, säger Nils Söderberg.
Det skulle inte gå att få med storbalar, så det blev till att pressa om.
– Vi fick in 30 balar om 110 kilo så det blev jättebra.

Tog fodret till Polen

Bussarna tog med fodret till Polen, där många hästar som evakuerats från Ukraina finns.
– Men även inne i Ukraina behövs massor av foder. Jag såg bilder på hästarnas revben och tänkte genast att man måste hjälpa till. Josephine sade också att de behöver hästtäcken, hästarna fryser, det är kallt även där.

Nils Söderberg har skickat bland annat högproteinfoder som han haft mycket av.
– Det är bra för hästar som behöver äta upp sig, digivande ston och föl. Plus hästar som är stressade. Vi är ganska oroliga i Sverige över smällare och raketer på nyårsafton, man kan bara föreställa sig vilket helvete de här hästarna varit med om.

Lasset med hö från till Ukraina är inte det sista, tror Nils Söderberg.
– Om någon annan vill köra ner foder får de jättegärna höra av sig. Jag hade gärna kört ner själv men har kommit fram till att det är bättre att vi är på plats och odlar.

”Blev så bestört”

En av dem som kan komma att höra av sig är Josefine Esperansa. När hon läste i Ridsport om hästarna i Bucha, som släppts fria och sedan fångats in för transport till säkrare område, reagerade hon starkt.
– Det var något som hookade tag i mig totalt. De här människorna har det ju precis som man själv har det, med hästarna, och jag blev så bestört, säger Josefine Esperansa.

Img_4127
Josefine Esperansa engagerar sig för hästarna i Bucha. Foto: Privat

Hon delade artiklarna på sociala medier och fick till sist kontakt med människor som jobbar på anläggningen, som ville tacka henne för engagemanget.
– Vi började prata med hjälp av Google Translate och det började brinna i mig ännu lite mer. De berättade att det inte finns foder till hästarna, och hästarna är jättemagra som det är nu.

Lastbil till Lviv

Josefine Esperansa har tagit reda på kostnaden för att köra ner en lastbil, inklusive inköp av fodret, till Lviv. Orten räknas som relativt säker och där kan KCK Bucha möta upp och hämta fodret. Hon har dragit igång ”Helphorsesinbucha”.
– I går morse tryckte jag på knappen för att starta det här. Nu får vi se om jag lyckas få ihop de 60 000 kronor som jag behöver. Jag tror att det är enklare att fylla bilen i Stockholm eller Skåne, men kanske går det att fylla den till exempel i Polen.

Tanken är att framför allt skicka grovfoder, men även mash och vitaminer, plus veterinärvårdsartiklar som bandage.
– Jag har kontaktat Granngården och Krafft för att se om det går att få sponsring, men inte fått svar, säger Josefine Esperansa.

Länk till insamlingen för hästarna i Bucha hittar du här.

Länk till insamlingen via Equus Caballus Rescue Foundation.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden