Världen
9 april 2022 14:01

”De här hästarna är som mina barn”

Kriget i UkrainaÄntligen är hästarna som räddades av landslagsgroomen i Butja i säkerhet efter att ha strövat omkring fritt i den förstörda staden. Flera är skadade och tas nu om hand av veterinär. Anläggningens tränare Vilina Belcovich sörjer de hästar som miste livet – två av dem tillhörde den ukrainska superstjärnan Kamaliya Zahoor.

”De här hästarna är som mina barn”
Totilassonen till höger var en av de hästar som hittades död. Foto: Privat

KCK Bucha har sedan några dagar efter Rysslands invasion av Ukraina levt i en mardröm. Det var då som ridanläggningen ockuperades av ryska soldater och de 32 hästarna släpptes ut vind för våg. Tack vare Valeriy Korin, som arbetar som hästskötare åt den ukrainska landslagsryttaren i dressyr, Iryna Soroka, kunde till slut 14 hästar fångas in och evakueras till ett stall i närheten av Kiev.

Efter att ha levt på det de har lyckats finna på egen hand i en månad är hästarna utmärglade och flera av dem är också skadade. Anläggningens tränare Vilina Belcovich berättar att de nu äntligen får mat igen samtidigt som de tas om hand av veterinär. Hon är lättad.
– Tack gode Gud att det är över nu och att hästarna är i säkerhet, säger Vilina Belcovich i en intervju som genomförs via Messenger.

Dödade av minor

– Tre hästar är i god kondition även om de har många sår och rivmärken. En annan häst mår mycket sämre, den är väldigt tunn och har skadat ögat illa, fortsätter hon.

– Tre hästar hittades döda i närheten av stallet, troligtvis dödade av minor eller granatsplitter. En häst hade skjutits till döds i stallet. Två hästar tillhörde privata hästägare som jag tränade, och två hästar tillhörde Kamaliya, en av dem var son till den legendariska Totilas.

Videon visar hästen med det skadade ögat som bland annat har fått det dränerat.

Videon visar en häst som behandlas för en skada på benet.

Videon visar hur en av hästarna som är i bättre kondition får lite motion.

Kamaliya Zahoor är en ukrainsk sångerska, skådespelerska och modell och något av en superstjärna i landet. Hon är dessutom gift med Mohammad Zahoor, en brittisk affärsman med pakistanskt ursprung och grundare av Kyiv Post. Vilina Belcovich berättar att hon har en nära relation med Kamaliya Zahoor sedan lång tid tillbaka.
– Jag har tränat Kamaliya och hennes hästar i många år. De här hästarna som mina barn.

Butja är nu befriat från ryssarna och det dödliga våld som har skett mot civila i staden utreds nu som krigsbrott. Relativt nybyggda KCK Bucha, som hade alla faciliteter för professionell träning, finns kvar men mycket är förstört.
– Själva byggnaden och stallet är intakta, men allt inuti stallet är utrivet och förstört. Mycket är stulet så som dyra sadlar, träns, filtar och annan utrustning.

– När de ryska trupperna gick till attack lyckades stallpersonalen fly, annars hade de blivit skjutna. Ryssarna gjorde ett militärsjukhus i stallet och ingen fick komma in för att mata hästarna eller ge dem vatten.

Videon visar hästarna som äntligen är i säkerhet i en hage utanför Kiev.

Videon visar när Vilina Belcovich återser hästarna efter ryssarnas reträtt.

Skärmavbild 2022-04-09 Kl. 13.40.50
Räddningskaravanen när hästarna fördes i säkerhet. Foto: Privat
Skärmavbild 2022-04-09 Kl. 13.36.56
Vilina Belcovich innan mardrömmen startade. Foto: Privat

Kunde inte hålla tårarna tillbaka

Under tiden som Vilina eller hennes vänner från KCK Bucha var på flykt visste de inte om hästarna levde eller var döda. Senare fick de veta att hästarna hade släppts ut för att klara sig själva. När människor som fortfarande var kvar i Butja började lägga upp bilder på hästarna på Facebook väcktes hoppet om att finna dem vid liv.
– När ryssarna till slut drog sig tillbaka och vi kunde åka och hämta hästarna var det en stor chock för mig. Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka. De var utmärglade, slagna och helt utmattade. Jag kände inte ens igen dem först, berättar Vilina.

Hon är väldigt tacksam till alla som hjälpte till med evakueringen, inte minst Oleksandra Olinychenko vars egna stall KSK Alexandria bombades sönder av ryssarna.
– Jag vill verkligen tacka Oleksandra för hjälpen med att hitta våra hästar.

Kamaliya Zahoor försöker använda sitt inflytande med många följare på Instagram. Där har hon bland annat lagt upp bilder på sin häst Gabilene, som var en av de hästar som hittades döda i närheten av KSK Bucha. ”Minnet av dig kommer för alltid att finnas kvar i mitt hjärta. Ingen kommer att glömma de grymheter som begås av ryska monster i vårt land!” Det skriver Kamaliya Zahoor i ett av sina inlägg som du kan se nedan. Längre ner hittar du ett klipp på Totilas-sonen som också hittades död.

Varning för starka bilder!

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Kamaliya (@kamaliyaofficial)

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Kamaliya (@kamaliyaofficial)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden