Sport
14 november 2022 16:56
Ridsportplus

Etik och hästarnas välfärd på agendan under FEI:s årsmöte

FEI/Uppdaterad"Om vi ska fortsätta vara relevant som sport måste vi ha en organisation som är väl rustad för att hantera de utmaningar som dyker upp." Det sa FEI:s omvalde ordförande Ingmar De Vos, under det nyss avslutade årsmötet, FEI:s General Assembly. Den så kallade sociala licensen var en het fråga under mötet som hölls i Kapstaden, Sydafrika.

Etik och hästarnas välfärd på agendan under FEI:s årsmöte
Årets möte hölls i Sydafrika. Foto: FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Under FEI:s årliga General Assembly, när alla världens ridsportförbund samlas för att diskutera frågor som rör sporten, avhandlades mycket kring hästars välfärd.

  Mer måste göras för att skydda hästarnas välfärd Ingemar de Vos

  I somras bildades Equine ethics and Wellbeing Commission, en kommitté som ska hantera etik och hästvälfärd inom ridsporten.

  Kommitténs uppdrag är att hitta vägar för hur FEI kan stärka sin ”sociala licens” gentemot allmänheten gällande hästvälfärd. Ridsporten har ögonen på sig från många håll när det gäller hur hästarna behandlas.

  Undersökningar

  FEI har bland annat undersökt hur allmänheten och utövare ser på ridsporten och detta ligger till grund för det fortsatta arbetet med hästvälfärd.

  – Om vi ska fortsätta vara relevant som sport måste vi ha en organisation som är väl rustad för att hantera de utmaningar som dyker upp, sa FEI:s ordförande Ingemar de Vos som omvaldes för ytterligare en mandatperiod på fyra år under mötet.
  – Mer måste göras för att skydda hästarnas välfärd, fortsatte han.

  Den nya kommittén består av forskare och externa experter, bland annat en representant för organisationen World Horse Welfare. Även  FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez finns med.

  Social licens

  När det gäller begreppet social licens handlar det om sportens trovärdighet gentemot allmänheten, hur den uppfattar att sporthästar har det och behandlas. De ovan nämnda undersökningarna har gett signaler som måste tas på allvar.
  –  Förändringar måste genomföras och ska utveckla en strategi, erbjuda sakliga råd och ge rekommendationer, säger Natalie Waran i den nya kommittén i ett pressmeddelande från FEI, där hon också utlovade att kommittén skulle vara rakt på sak.

  52495805902_fdb43116c8_k
  Ingmar De Vos sitter kvar som ordförande i FEI. Foto: FEI/Richard Juilliart

  Kommitténs arbete ska ha en vetenskaplig grund och i nuläget bygger dess arbete bland annat på evidens, utbildning, engagemang och effektiv reglering/tillämpning.

  Regeländringar gick igenom

  De föreslagna regeländringar för de olika disciplinerna röstades igenom och går att läsa om här. Dock togs inget beslut om den omstridda frivilligheten när det gäller kandar och sporrar i högre dressyrklasser.

  På grund av vaccinbrist beslutades att kravet på kortare intervaller vid influensavaccinering av hästar skjuts på framtiden.

  Gretzer slutar

  En hel del val gjordes också, som sig bör. Maria Gretzer slutar som ryttarrepresentant i FEI:s styrelse efter åtta år. Hon efterträds av Irlands Jessica Kürten. Lars Roepstorff är utsedd att ingå i FEI:s veterinära kommitté de närmaste fyra åren och Anna Andersson valdes in i voltigens kommitté.

  FEI-galan utan svenskar på scen

  Två svenskar var nominerade till FEI Awards, Henrik von Eckermann som bästa atlet och Emma Olsson, som jobbar hos fyrspannsmästaren Boyd Exell, var nominerad till bästa groom.
  Det blev dubbla guldmedaljören från VM i Herning, Charlotte Fry som utsågs till bästa atlet och till bästa groom utsågs Kerryn Edmans från Nya Zeeeland som har groomat åt fälttävlansryttarna Tim och Jonelle Price i sex år.

  Den 20-åriga brittiska fälttävlansryttaren Alice Casburn vann priset som Rising Star. Under 2022 har hon startat i Badminton och Burghley som yngst i startfältet i båda fallen. Hon tog individuellt brons och var med i laget som tog guld vid YREM i fälttävlan.

  Alla dokument från mötet

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden