Sport
15 oktober 2022 17:56
Ridsportplus

FEI närmar sig en skärpning av flera hästvälfärdsregler

HästvälfärdFEI närmar sig ett borttagande av kravet på kandar och sporrar i internationell Grand Prix. Det blir tydligt när FEI offentliggör dokumenten inför årsmötet i november. Bland förslagen finns också skärpningar gällande nosremmar och möjligheterna att avbryta en pågående ritt.

FEI närmar sig en skärpning av flera hästvälfärdsregler
Om reglerna skärps hade sannolikt Cian O'Connor blivit avblåst i Tokyo. Foto: Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kvalsystemet till OS i Paris 2024 och förslagen till nya hästvälfärdsregler, som tagits fram av den nya FEI-kommisionen, kommer att vara de stora diskussionsämnena när FEI General Assembly äger rum i Kapstaden i Sydafrika den 12-13 november. Det skriver FEI på sin hemsida där man också har publicerat dokument som underlag för mötesdiskussionerna.

Här återfinns de sex rekommendationer som Equine Ethics & Wellbeing Commission tagit fram, där en av dem handlar om det livligt omdebatterade förslaget att ta bort kravet på kandar och sporrar i internationell Grand Prix. En annan rekommendation gäller hur hårt nosremmen får vara spänd, vilket enligt EEWB-kommissionen bör vara samma i samtliga grenar. Optimalt kontrolleras detta med hjälp av ett mätverktyg som FEI har godkänt.

I dokumentet gällande EEWB-rekommendationerna bekräftar FEI att man har uppmärksammat synpunkterna från internationella dressyrryttarklubben och internationella dressyrtränarklubben kring att göra kandar och sporrar frivilliga. Mot bakgrund av detta väljer FEI ändå att lägga förslaget på bordet, vilket innebär att det kan bli verklighet.

I strid med hästvälfärden

En annan av EEWB-rekommendationerna handlar om att ordföranden för Ground Jury (eller någon som ordföranden utser) ska kunna avbryta en pågående ritt som strider mot hästvälfärden i alla discipliner. Idag kan ett ekipage i vissa fall diskvalificeras, men den här rekommendationen är en tydlig skärpning.

Uppfattar ordföranden i Ground Jury, eller domare C i dressyr, att ritten på något sätt strider mot hästvälfärden och/eller det är frågan om hård ridning, kan ekipaget diskvalificeras utan möjlighet till överklagan.

Ett tydligt exempel är det som hände vid OS i Tokyo förra året, då irländaren Cian O’Connor fullföljde en hopprunda med näsblodet flödande längs bogarna och frambenen på skimmeln Kilkenny. Ekipaget uteslöts inte heller i efterhand, då endast blod från munnen eller längs hästens sidor är diskvalificerande.

Equine Ethics & Wellbeing Commission – rekommendationer till FEI

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden