Sport
20 augusti 2022 12:44

FEI-veterinär avstängd flera år efter felaktig rapportering

SmittskyddEn veterinär med officiella uppdrag för Internationella Ridsportförbundet, FEI, stängs av i flera år efter allvarliga brister när det gällde smittskyddsarbetet vid tävlingar i Belgien. Det handlar bland annat om bristande besiktning av ankommande hästar och felaktigt inrapporterade temperaturer på hästar.

FEI-veterinär avstängd flera år efter felaktig rapportering
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Det handlar om flera internationella tävlingar i Belgien 2021, några i Bonheiden och en i Lier.

FEI:s tribunal har i sin utredning kommit fram till att den aktuelle veterinären, som var FEI-veterinär, misslyckades med att följa de regler som FEI har tagit fram för att hålla nere spridningen av det dödliga viruset EHV-1. Reglerna har arbetats fram efter det stora utbrottet i Europa våren 2021.

Under tävlingarna i Lier tempades inte hästarna på korrekt sätt, alltså rektalt, vid ankomst till tävlingsplatsen, och påhittade siffror skrevs in i det rapporteringssystem som finns.

Vid besiktningen

Vid flera tävlingarna i Bonheiden togs tempen på hästarna i samband med hästbesiktningen och då var hästarna redan blandade med varandra.

Vittnen har bekräftat de här uppgifterna.

Den aktuelle veterinären har också i sina rapporter till FEI om tävlingarna starkt ifrågasatt nyttan med smittskyddsreglementet, kallat det ineffektivt, och bland annat menat att det är alltför riskfyllt och tidskrävande att tempa alla hästar via ändtarmen vid ankomst.

Brutit mot regler

Den aktuella veterinären stängs nu av från FEI-arrangemang i tre år, räknat från november 2021 då hen stängdes av tillfälligt i samband med att utredningen påbörjades. FEI:s tribunal anser bland annat att veterinären har brutit mot regeln att en FEI-veterinär ska följa de bestämmelser som FEI har satt upp för tävlingar och att hens agerande har utsatt de flera hundra hästarna på de aktuella tävlingarna för onödiga risker. Sammantaget menar tribunalen att veterinärens agerande är allvarligt och oacceptabelt.

Veterinären ska också betala drygt 20 000 kronor i böter och för 10 000 kronor i kostnader som FEI har haft.

Beslutet kan överklagas till idrottens skiljedomstol, CAS, inom tre veckor.

 

Hela tribunalens beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden