Debatt
9 juli 2020 20:04

Etologen: ”Det går att träna hästar att acceptera veterinärvård”

KommentarVeterinär Axel Wallmans krönika, "Hantera hästen rätt för vår skull", som publicerades i förra veckan var en av veckans mest lästa texter. Här kommer Renate Larssen, etolog med kandidatexamen i veterinärmedicin och ordförande i Sveriges Akademiska Etologer, med en kommentar till krönikan.

Etologen: ”Det går att träna hästar att acceptera veterinärvård”
Renate Larssen, ordförande för Sveriges Akademiska Etologer, svarar på veterinär Axel Wallmans senaste krönika. Foto: Privat

Veterinär Axel Wallman tar upp en viktig fråga i sin krönika i Ridsport (30/6). Att behandla hästar kan vara farligt. Även rutinbesök blir ofta förknippade med stress för både hästar, ägare och veterinärer. Så behöver det inte vara – det går att träna hästar att acceptera veterinärvård på ett lugnt och säkert sätt!

Först behöver vi förstå varför hästar blir svårhanterade hos veterinären. Det finns inget belägg för att hästar försöker testa gränser eller ta över i sådana situationer. Forskning kring hästars sociala interaktioner med varandra och med människor tyder på att de inte ser människor som ledare och att gamla idéer om ledarskap och dominans inte är relevanta för att förklara deras beteende.

Hästar blir svårhanterade i samband med veterinärbesök eftersom dessa förknippas med smärta och rädsla. Det är naturligt för hästar att vilja ta sig ifrån sådana situationer. Lyckas de inte ta sig undan kan det leda till väldigt starka flyktreaktioner eller aggression. Om det ger dem ett uppehåll i smärtan eller rädslan, till exempel genom att veterinären backar undan, så kan beteendet bli förstärkt.

Har en häst väl fått en obehaglig upplevelse i samband med ett veterinärbesök kan den rädslan sitta i resten av livet. Blir hanteringen då allt mer hårdhänt genom att man till exempel håller fast hästen, bremsar den eller stänger in den så kan rädslan förvärras och man riskerar att fastna i ett moment 22.

Precis som Wallman skriver har man som hästägare ett ansvar att förebygga denna negativa spiral genom tidig och konsekvent träning. Rutinåtgärder som vaccinationer är återkommande under hästens liv och det hör till gott hästmannaskap att förbereda sin häst på dem. Det är alltid enklare att skapa positiva associationer än att ombetinga negativa.

Vad kan man göra om hästen redan blivit svår att hantera? I grunden handlar det om att göra om en negativ upplevelse till en positiv och att träna in andra, önskvärda beteenden som kan ersätta flykt eller aggression.

Det finns till exempel forskning som visar att förutsägbarhet och kontroll minskar stress vid obehagliga situationer, och man kan skapa förutsägbarhet och ge hästen kontroll över ett veterinärbesök på olika sätt.

Att använda hårda metoder som våld och tvång mot en häst som redan är väldigt rädd är bara försvarbart i akuta fall där hästens liv och hälsa står på spel. Det är mer ansvarsfullt att träna bort rädslan istället.

Behöver man hjälp med att träna inför veterinärbesök kan man alltid vända sig till en utbildad etolog som är medlem i Sveriges Akademiska Etologer. Då får man hjälp av en expert på djurs beteende som använder metoder baserade på forskning och beprövad erfarenhet. Veterinärer kan också hänvisa kunder till en utbildad etolog om de upplever att en häst behöver hjälp.

Genom att förstå hur hästar lär sig och hur deras biologiska förutsättningar och känslor påverkar deras beteende i olika situationer kan vi träna in lugna, säkra veterinärbesök. Det vinner alla på – både hästar, ägare och veterinärer!

Renate Larssen
Etolog med kandidatexamen i veterinärmedicin, samt ordförande i Sveriges Akademiska Etologer.

Fakta

Fakta om etologer

En etolog är en person specialiserad på djurs beteende och orsakerna till det, och det finns etologer som är inriktade på olika djurslag. Sveriges Akademiska Etologer är en yrkesorganisation för akademiskt utbildade etologer verksamma i Sverige, som verkar för att synliggöra etologer på arbetsmarknaden och för allmänheten, belysa etologernas roll för djurs hälsa och välfärd, och sprida kunskap om etologers kompetens.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden