Veterinärt
19 februari 11:08
Ridsportplus

”Ett sådant penicillin står högt upp på önskelistan”

StalltipsPenicillinchock är en välkänd biverkning och många hästägares mardröm. Om kanylen skulle gå in i ett blodkärl kan hästen få en våldsam reaktion. Vi talar om penicillinchock med forskaren Lena Olsén och veterinären Merike Ronéus.

”Ett sådant penicillin står högt upp på önskelistan”
Penicillin förskrivs ofta vid luftvägs- och sårinfektioner och hästen kan behöva injektion under flera dagar, vilket brukar göras av hästägare efter anvisning av veterinär. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den som sett sin häst drabbas av penicillinchock glömmer det inte i första taget. Reaktionen är i regel omedelbar och ofta dramatisk. Några hästar blir bara oroliga, men de flesta som får ett chockanfall reagerar med att bli vingliga och skakiga, och kan falla omkull. Dödsfall har inträffat.

Orsaken till penicillinchock är oftast att hästen reagerar mot det bedövningsmedel, prokain, som tillsätts i penicillinblandningen. Om det kommer ut i blodet i hög koncentration upplevs det som mycket obehagligt.

Studier har gjorts där penicillin utan prokain ges, men det verkade upplevas som smärtsamt av hästarna.

Lenaolsen
Lena Olsén, forskare SLU.

Forskaren Lena Olsén, SLU, tog tag i problemet 2018 och undersökte om det fanns något annat bedövningsmedel som skulle kunna användas som ersättning för prokain.

Hur lades studien upp?
— Vi använde ett annat lokalbedövningsmedel, lidokain, i stället. Det har väldokumenterad säkerhet. Det var åtta varmblodiga hästar som behandlades intramuskulärt med såväl penicillin innehållande prokain som penicillin innehållande lidokain. Sedan undersökte vi olika parametrar, såsom fysiologiska och beteendemässiga. Bland annat observerades hästarnas beteende direkt efter injektionstillfället, säger Lena Olsén.

Hur reagerade de på injektioner med lidokain?
—Det fungerade minst lika bra och ingen av hästarna i studien reagerade negativt, det vill säga ingen fick någon chock under behandlingen. Skulle man råka spruta penicillin med lidokain i ett blodkärl har det ingen betydelse.

Har läkemedelstillverkarna börjat tillverka ett penicillin med lidokain?
— Jag kontaktade läkemedelsföretag för det är förstås min förhoppning att någon skulle börja tillverka ett sådant. Tyvärr är det en mycket lång och krånglig process innan det kan bli verklighet, men det skulle vara fantastiskt om det blev av!

Merike
Merike Ronèus, veterinär N-vet AB.

Frågan om det finns något penicillin med lidokain på gång går vidare till veterinär Merike Ronéus, N-vet AB.
— Ett sådant penicillin står högt upp på alla hästveterinärers önskelista, men det krävs stora studier för att få fram ett nytt läkemedel. Mig veterligt är det inget på gång just nu, säger Merike Ronéus.

Kan penicillin ges  som tablett?
— Nej, det är ingen lösning när det gäller penicillin eftersom hästens mag- och tarmkanal bryter ner läkemedlet väldigt snabbt. Dessutom är det en komplicerad procedur att ge hästar tabletter.

Fakta

Hästkroppen får en chock

Penicillin-6
Hästen kan få en chock av penicillin.

Reaktionen beror på att det plötsligt frisläpps substanser från cellerna och ut i blodet. Resultatet blir en anafylaktisk chock, av grad 1, 2 eller 3.

En lindrig reaktion på penicillin kan ge svettning och nässelutslag, medan den så kallade penicillinchocken med vinglighet och att hästen kastar sig omkring är grad 3.

Reaktionen klingar i regel av efter cirka en halvtimma.

Penicillinchock beskrivs i flera examensarbeten och vetenskapliga studier.

Rapportera biverkning

Biverkningar av läkemedel, eller misstanke om sådana, ska rapporteras till Läkemedelsverket. Vad gäller injektioner med penicillin finns det under perioden 2017-01-01 till 2021-10-27 biverkningsrapporter i 25 fall.

Eftersom många hästägare har upplevt penicillinchock hos en eller flera hästar, är det förmodligen underrapporterat.

Veterinärer är skyldiga att rapportera misstänka biverkningar, men alla kan rapportera — även hästägare.

Viktiga rutiner

Tills det eventuellt kommer ett penicillin för intramuskulär användning, innehållande lidokain, är det viktigt med goda rutiner kring hur hästarna får injektion med penicillin. Hästägare ska få instruktioner av veterinären, en sammanfattning av vad som gäller.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden