Världen
18 maj 06:20

EU vill förbjuda blodston

Dold kameraFilmsekvenser där ston tvingas in i tappningsboxar med våld och tappas på blod har rört upp känslor i EU-toppen. Nu vill EU sätta stopp för Islands blodindustri. Varning för starkt innehåll.

EU vill förbjuda blodston
Det är upprörande filmer som visar på svårt stressade hästar. Foto: Animal Welfare Foundation

Ridsport har tidigare berättat om Islands blodindustri där över 5 000 dräktiga ston varje år tappas på upp till 40 liter blod vardera under sommaren. Syftet är att komma åt hormonet PMSG, pregnant mare serum gonadotropin, som finns i blodet hos ston i början på dräktigheten. PMSG-hormonpreparat används vid djuruppfödning i vissa länder, främst för att öka grisars fertilitet.

Ett videoklipp som filmats 2021 med dold kamera av Animal Welfare Foundation har nu återigen aktualiserat blodstonas situation. Denna gången har frågan tagit sig ända upp till EU-kommissionen och EU-parlamentet som vill införa ett importstopp för hormonet. Det rapporterar The Guardian.

Tidigare i år lämnade 17 nationella organisationer in en gemensam skrivelse till EFTA där man anklagade Island för att bryta mot EU:s djurskyddslagar kopplat till forskning. Man ställde också krav på att Island ska förbjuda att blod samlas in.

Filmsekvenserna visar hur stressade hästar tvingas in i blodtappningsboxarna, där varje sto kan tappas på upp till fem liter blod per vecka under åtta veckor. Åsikterna om huruvida det här har en negativ effekt på fölstona går isär på Island, men stödet för ett förbud växer sig allt starkare. Se filmen här under. OBS! Varning för filmsekvenser med starkt innehåll.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden