Hoppning
28 maj 20:12
Ridsportplus

Evelina Tovek om hästarna som fick fart på karriären

HjärtehästenEvelina Tovek har ridit internationella klasser i över tio år och ett flertal hästar har passerat genom hennes stall, som hon delar med mentorn Henrik von Eckermann.

Evelina Tovek om hästarna som fick fart på karriären
Castello fick fart på karriären för Evelina Tovek. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Castello (WESTF val f -08, e Cristallo-Lifestyle, uppf Marcus Ostendarp, äg Susanne Tovek)

Med Castello tog jag ett kliv uppåt, etablerade mig i femstjärnig Grand Prix. Han tog mig runt på de där banorna och gav mig stort självförtroende på den nivån. Han var en riktig läromästare, utan honom hade det varit svårt att vara där jag är i dag. Castello har uppfyllt många av mina drömmar, med honom hoppade jag min första världscupdeltävling, min första nationshoppning på seniornivå och tog min första femstjärniga Grand Prix-seger.

Jag var relativt oerfaren när jag fick honom och han var bara nio år. Jag behövde en häst jag kunde lära mig på, och det var aldrig för stort för honom. Så vi gjorde det ihop, tog oss upp på den nivån. Man skulle nog kunna säga att det förvånade oss båda, att vi kunde, både jag och hästen.

Han var inte den lättaste i markarbetet, det är en väldigt stor häst som helst inte ville gå på tygeln. I hoppningen kunde man låta hans huvud vara lite högre och där hade han alltid bra balans och var aldrig tung att rida.

Castello blev lite av en familjehäst, för Henrik (von Eckermann, reds anm) lånade honom ett par gånger och startade bland annat i Nations Cup, världscupen och Aachen med flera fina placeringar och felfria rundor.

Evelina-tovek-dalila-de-la-pomme-2-191020-rt
Delila dela Pomme Foto: Roland Thunholm

Stoet som lärde mig mest

Dalila de la Pomme (SBS sto f -09, e Taran de la Pomme-Diamant de Semilly, uppf Haras de La Pomme, äg Susanne Tovek)

Var den jag verkligen lärde mig att rida på, jag kunde finslipa detaljer och samla på mig ännu mer erfarenhet – hon gjorde att jag kunde etablera mig som toppryttare. Hon kom till mig som 8-åring och vi fick fina framgångar, som vinst i nationshoppningen i Aachen 2019 och sjundeplatsen i Rolex Grand Prix i Spruce Meadows samma år. Med henne kändes det enkelt, hon försökte alltid sitt bästa. Tyvärr fick hon avsluta tävlingskarriären redan som 13-åring på grund av en skada, men nu hoppas vi att hon får bli mamma.

Mill's-sheridan
Mill’s Sheridan Foto: Annika Karlbom

Fölet som förvånade

Mill’s Sheridan (SWB val -08, e Empire-Iowa, uppf Ann Sunne-Holst, äg Susanne Tovek)

Vi köpte honom som föl och han blev kvar i stallet till han var tolv år. Jag utbildade honom till femstjärnig nivå och red honom i nationshoppningar, Global Champions League-klasser och tog placering i femstjärnig Grand Prix.

När jag flyttade ner till Henrik 2017 var Sheridan en av hästarna som fick följa med, och där tog han ännu ett kliv upp. Henrik gjorde ett par starter med honom. Det är häftigt att ha haft en häst sedan han var föl, att vi tog oss så långt och lyckades göra så fina resultat tillsammans.

Fakta

Evelina Tovek

Evelina-tovek1-171027-rt-(1)
Evelina Tovek Foto: Roland Thunholm

Evelina Tovek är 30 år, bor i Kessel, Nederländerna, och tävlar för Varbergs Ridklubb. Ingår i landslagets B-trupp.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden