Sverige
16 maj 15:41

Få åker kollektivt till stallet

UndersökningNär Svenska Ridsportförbundet frågade sina medlemmar "hur tar du dig till stallet” i en enkät, så svarade över 1000 personer. Nu redovisar man resultatet, som en del i arbetet med att minska resor och öka tillgängligheten.

Få åker kollektivt till stallet
Få ryttare åker buss till stallet, och många upplever att tillgången på kollektivtrafik är dålig eller mycket dålig. Foto: iStock

Under 2021 inledde Svenska Ridsportförbundet, Riksidrottsförbundet och två andra specialidrottsförbund ett projekt, för att försöka ”minska resor med hög klimatpåverkan och öka tillgängligheten inom idrottsrörelsen”. Genom en enkät ville man veta mer om hur medlemmarna tar sig till stall, träning och tävling, och man fick in över 1000 svar.

Ridsportförbundet skriver nu att resultatet visar att 68 procent åker till stallet själv i bil, medan 19 procent samåker i bil. Det är endast fem procent av de som svarat som åker kollektivt. ”Enkäten visar bland annat också att hela 70 procent upplever att tillgången på kollektivtrafik är dålig eller mycket dålig”.

Förbundet är medvetna om att resebeteendet ser olika ut beroende på vad man sysslar med inom ridsporten – om man rider på ridskola eller har egen häst, till exempel. Många har skrivit egna svar i enkäten, och nu väntar nästa steg i projektet då man ska ta fram en handlingsplan med förslag på åtgärder.

Läs mer om projektet hos Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden