Avel
2 juli 2017 08:00
Ridsportplus

Få diplomhästar på Strömsholm

Vid det andra unghästtestet på Strömsholm var det anmärkningsvärt få av de 4-åriga hästarna som kom upp i diplomsiffror. Topphästarna i respektive gren var däremot riktiga glädjeämnen och erhöll höga betyg.

Få diplomhästar på Strömsholm
Främst placerad i den uppsuttna hoppningen blev Apanage, riden av delägaren Anna-Clara Pettersson. TT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

SWB Mälardalen arrangerar på Strömsholm sitt andra unghästtest för året under denna helg. 26 4-åriga hästar visades under lördagen, varav två 5-åriga ston som haft föl. Två avkommor vardera hade Ampere, Casilius, Contant Q och Corriendo Tau, övriga visade hästar var efter olika hingstar. Exteriördomare var Ove Stensson, gångarterna dömdes av Anki Karlsson och hoppsiffrorna sattes av Marianne Leffler.

Marianne Leffler bedömde hoppningen på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm.

Med tanke på den höga utdelningen av diplom- och klass I-hästar vid SWB Mälardalens förra unghästtest för snart två månader sedan, var det under lördagen relativt få som kom upp i några högre poäng. Till dressyrtalangerna delades det ut tre diplom och ytterligare fyra hästar kom upp i klass I-poäng. 17 hästar visades i uppsutten hoppning, av dem fick två diplom och det blev ytterligare två hästar med klass I-poäng. Bland de tio löshoppninghästarna delades det ut två diplom och klass I-poäng till en häst.


Avicii Tau blev dagens främsta dressyrtalang. Så här såg han ut i löshoppningsmomentet. Foto: Roland Thunholm.

Främsta dressyrtalang blev den tidigare bruksprovshingsten, numera valacken, Avicii Tau (e Ampere). Han tilldelades dagens enda nia för någon gångart och det fick han för sin galopp. Med jämna åttor rakt igenom på exteriören, en åtta på skritten, 7,5 för traven och 8,5 i temperamentsbetyg blev det totalt 82,1 procent. Det betyder dressyrdiplom och han blev även dagens enda häst att kvala till årgångschampionatet i dressyr.
– Planen är absolut att vi åker till Breeders, berättar ryttaren Camilla Nyblom om den närmsta framtiden för Avicii Tau.

Camilla har tillsammans med hästens ena ägare Jonas Johnson matchat hästen sedan 3-årstestet förra året, där det för övrigt också blev diplom. Jonas är den som ridit in Avicii Tau och gjort allt arbete innan Camilla tog över. Han har ägt hästen sedan tidig ålder – tillsammans med Görel Nyman som är uppfödare.

Andraplacerad som dressyrtalang blev KWPN-valacken Dutch de Niro (e De Niro). Totalt 81,3 procent och gångartssiffrorna fördelade på 7,5 för skritt och trav samt 8,5 för galopp och temperament gav tillräckliga poäng för championatskval om Dutch de Niro skulle varit grundregistrerad i SWB. Nu blev resultatet ett dressyrdiplom, något han även fick som 3-åring.

Zhumba (e Johnson) fick dagens högsta exteriörpoäng med nio för typen, 8,5 för huvud/hals/bål och en åtta på benen. Totalt blev det med gångarterna 79,2 procent och ett dressyrdiplom för Zhumba.

I övrigt var betygen för dressyrtalangerna tämligen skral med många sexor och 6,5 för gångarterna. Förutom diplomhästarna var det en handfull hästar som tilldelades betyget åtta för någon av sina gångarter. Noterbart är att ingen av de 4-åriga hästarna kom upp i högre än 7,5 i betyget för trav – diplomhästarna inräknade.

I den uppsuttna hoppningen toppades resultatlistan av Applaus-sonen Apanage.  Hästen är uppfödd av Stall Österlund och köptes vid höstens hopphästauktion på Elmia av Anna-Clara Pettersson och Ulvsta Holding AB, och han visades på Strömsholm av Anna-Clara. Apanage belönades nu med jämna, fina exteriörsiffror och 8-8,5 över hinder. Totalprocenten landade på 81,7 och gav både hoppdiplom och kvalificering till championat. Nu väntar bete och vila fram till hösten för Apanage innan Anna-Clara återupptar utbildningen av honom. Anna-Clara har för övrigt bråda dagar just nu.
– Vi har tre fyraåringar till Falsterbo så de får ansluta till bete och semester därefter, berättar hon.

Hoppdiplom blev det även för Cincinnati S.E (e Casilius) som med åttor rakt igenom som hopptalang landade på 80 procent med hoppdiplom och kvalificering till championat. Några andra högpoängare i den uppsuttna hoppningen blev det inte. Parcour (e Bravour) fick med 8,5 dagens högsta betyg för teknik och förmåga under ryttare, men ett betydligt lägre betyg för temperamentet drog ned slutpoängen.


Dubbla nior i hoppning fick Franzesco 2.0 och tilldelades dagens högsta totalpoäng. Foto: Roland Thunholm.

Högst totalpoäng av alla fick Franzesco 2.0 (e Floricello) som visades löshoppad. Med 9-9 i hoppsiffror slutade Franzesco på 86,7 procent och ett hoppdiplom. Myrtillus (e Friendship) var inte långt efter med 8,5-8,5 i löshoppningssiffror och han slutade på 81,3 procent med hoppdiplom även där.

Precis som på gångartssidan var det få hästar som kom upp i några egentliga disciplinpoäng för hopphästarna. Förutom diplomhästarna var det endast tre hästar – löshoppade som uppsuttna – som tilldelades åttor i temperamentsbetyg för hoppning. 

 

Resultat SWB:s unghästtest för 4-åriga hästar (och 5-åriga ston som haft föl), Strömsholm 1 juli 2017
Hästar med minst 77,5 procent.
Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng
C = hästen direktkvalificerad till 4-årschampionat med Breeder’s Trophy
* = hästen har uppnått poäng för årgångschampionat, men är ej grundregistrerad i SWB och därmed inte kvalificerad

 

LOVANDE DRESSYRHÄSTAR

Avicii Tau SWB val 170 cm e Ampere u Doniazade Tau e Blue Hors don Romantic, uppf Görel Nyman, äg Görel Nyman & Jonas Johnson. (8 7,5 9 8,5) = 82,1% diplom C

Dutch de Niro KWPN val 164 cm e De Niro u Zoë-S e Florencio I, uppf R.J Zomer, äg 2M2 Horses i Båstad AB. (7,5 7,5 8,5 8,5) = 81,3% diplom *

Zhumba SWB sto 168 cm e Johnson u Rhumba e Krack C, uppf/äg Iréne Söderlund. (8 7,5 8 7,5) = 79,2% diplom

 

LOVANDE HOPPHÄSTAR 17 uppsutten hoppning

Apanage SWB val 167 cm e Applaus u Etoscha e Tolan R, uppf Stall Österlund, äg Equiqlaris AB & Ulvsta Holding AB. (8 8,5) = 81,7% diplom C

Cincinnati S.E (27) SWB 169 cm e Casilius u Aqua S.E e Acacio, uppf/äg Inger Eriksson. (8 8) = 80% diplom C

Parcour SWB val 173 cm e Bravour u Paula I e Quinar, uppf Carina Fredriksson, äg Camilla Lindelöf. (8,5 6,5) = 78,8%

  

LOVANDE HOPPHÄSTAR 10 löshoppning

Franzesco 2.0 SWB val 162 cm e Floricello u Miss Petite xx e Hilti’s Hut xx, uppf/äg Pernilla Sandström. (9 9) = 86,7% diplom

Myrtillus SWB val 161 cm e Friendship u Monette e Maistic, uppf Anna-Clara Nord Ekerling/Stock & Sten Hästsport, äg Sofia Lövstedt. (8,5 8,5) = 81,3% diplom

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden