Världen
7 augusti 2019 12:02

Facebookgrupp startad till stöd för George Morris

SafeSportPå tisdagen kom beskedet att legendariske hopptränaren och tidigare förbundskaptenen för USA:s hopplag stängs av för olämpligt sexuellt uppförande med minderårig inblandad. Nu har flera person ställt upp till Morris försvar genom att starta en grupp på Facebook.

Facebookgrupp startad till stöd för George Morris
George Morris vid ett Flyingebesök. Foto: Lottapictures

Den stängda Facebookgruppen I stand with George har snabbt fått över 3 000 medlemmar.

Bakgrundet till stödet via den här gruppen för den 81-årige legendaren George Morris är den avstängning från alla aktiviteter som träning och tävling med någon anknytning till USA:s olympiska kommitté.

Avstängningen grundas på en utredning gjord av organisationen SafeSport gällande ”olämpligt sexuellt uppförande med minderårig inblandad” för ungefär 50 år sedan.

Profiler står bakom

Enligt Horse Canada är bland annat Kanadas hoppstjärna Eric Lamaze och USA:s flerfaldige OS-medaljör och tidigare förbundskapten i dressyr, Robert Dover, några av dem som står bakom gruppen på Facebook. ”Att se min vän anklagas för något som det här utan att ha någon information om vad det handlar om är löjligt. George skulle aldrig dra skam över den sport som han älskar, ” säger Eric Lamaze enligt Horse Canada.

Andra argument som lyfts mot avstängningen är att händelsen eller händelserna som ligger till grund för den hände för ungefär 50 år sedan. Motargumentet mot detta är att det är vanligt att de som utsätts för sådana här brott kan behöva lång tid på sig innan de vågar anmäla.

Ska överklaga

George Morris har skarpt motsatt sig anklagelserna och avstängningen. Han har meddelat att han kommer att överklaga.

Organisationen SafeSport är relativt nystartad och har kommit till för att skydda idrottsutövare i USA från olika slags övergrepp och flera tränare i olika idrotter har stängts av.

George Morris har en clinic inplanerad i Sverige i mitten av augusti.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden