Avelsnyheter, Dressyr
25 mars 2021 16:08
Ridsportplus

Fairway 1305 har ny ägare: ”Det känns som julafton varje dag”

LyckaGustaf Johansson köpte Fairway 1305 för drygt ett år sedan, men nu har den godkände hingsten fått en ny ägare i Cecilia Vonasek, dressyrdomare och mamma till satsande ungdomsryttaren Alma Vonasek. Familjen är sprudlande glada över sin nya familjemedlem: "Jag blev nog lite starstruck när jag red honom första gången", säger Cecilia med ett skratt.

Fairway 1305 har ny ägare: ”Det känns som julafton varje dag”
Alma Vonasek är eld och lågor över sin nya tävlingspartner, godkände hingsten Fairway 1305. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fairway 1305 (hingst -12, e Floricello-Sandro Hit-Rohdiamant, uppf Helene K och Anders Johansson) godkändes i SWB som 3-åring och ägdes då av Björkås C&M AB och Jörgen Hemmingsen. Han fick 48 ston under sitt första år – sex av stona var Gustaf Johanssons – i svensk avel, men flyttade sedan som 4-åring till Tyskland där han gick någon enstaka tävling. I slutet av 2019 fick Gustaf Johansson chansen att köpa Fairway och slog till.

Nu har han sålt hingsten vidare, till dressyrdomaren och tävlingsryttaren Cecilia Vonasek och hennes dotter Alma Vonasek, som blir 17 år i år.
– Alma och Fairway ser ut att passa varandra bra. Fairway har kvalitéer så det räcker och blir över, framförallt i ungdomsklasser. Jag tror nog att han kan gå långt, jag var själv sugen på att tävla honom när jag köpte honom – för han gör en verkligen sugen på att tävla – men sen kom corona. Så när den här möjligheten dök upp så kändes det som ett bra läge att sälja, berättar Gustaf Johansson.

Avkommor på tävlingsbanan

I dealen med familjen Vonasek ingår att Gustaf får betäcka sina egna ston med Fairway. I år väntas två föl efter hingsten, och de avkommor som finns tycker Gustaf ser lovande ut.
No Limit GJ och Bailando GJ är från Fairways första årgång, och båda fick fina poäng på Breeders i höstas.

Nu ska Fairway ridas av Alma Vonasek, som varit framgångsrik på ponny men nu satsar vidare som junior. Mamma Cecilia Vonasek är sprudlande glad över köpet av Fairway, trots att grundplanen kanske inte var att köpa en godkänd hingst.

– Men det har nog alltid funnits en dröm om en hingst någonstans där långt bak, och när jag nu sålde min egen tävlingshäst så hade vi inte riktigt bestämt vad min dotter Alma skulle ha för häst – vi var inne på att hon istället skulle satsa mer på unghästar när ponnytiden nu var slut.

”Perfect match”

Alma och Cecilia åker ofta och tränar hos Elise Fredriksson, och det var där de fick upp ögonen för Fairway.
– Det här året har Alma fått rida väldigt mycket olika hästar hos Elise, mycket unghästar och även hingstar. När vi är hos Elise brukar vi båda rida flera olika hästar för att utvecklas, och då fick Alma rida Fairway en dag. Vi hade inte en tanke på att köpa honom, men när hon satt upp så var det en sådan bra match, något utöver det vanliga, och Alma var överlycklig, berättar Cecilia.

Att Fairway är en snäll hingst med bra temperament gjorde att idén om ett eventuellt köp väcktes.
– Vi diskuterade det med Gustaf och fick sedan möjlighet att köpa honom – det gick väldigt fort allting men det känns som om det har blivit jättebra. Varje gång jag tar ut honom så blir jag lika förvånad – var det så här fin han var! Han är helt fantastisk, säger Cecilia glatt.

Tävling och avel

Tanken är nu att Alma ska tävla Fairway i juniorklasser – han är nio år och ligger på MSV B-nivå, men Cecilia berättar att han även kan lite passage och andra svårare rörelser – samtidigt som han verkar i aveln. Fairway står kvar hos Elise Fredriksson och varje vecka åker Cecilia och Alma 18 mil enkel resa för att träna med sin nya guldklimp.

– Vi bor på Särö utanför Göteborg så det är en bit att åka, men vi är vana vid att köra. Alma rider honom cirka tre dagar i veckan nu under betäckningssäsongen, sedan kommer vi att ta hem honom när säsongen är slut. Alma går på ett gymnasium med komprimerat schema, så hon kan få loss lite tid, förklarar Cecilia.

Jag blev nog lite starstruck, vi blev kära i honom både jag och Alma!

Har du själv ridit Fairway?
– Ja det har jag, det var en dröm, han är verkligen supertrevlig att rida – bra bjudning och temperament, alla gångarterna är bra och han är skön att sitta på. Jag blev nog lite starstruck, vi blev kära i honom både jag och Alma!

Priset på Fairway är inget Cecilia vill prata om, men menar att hon ser det som en investering.
– Med en godkänd hingst har du inte bara tävlingsdelen utan även avelsbiten, det är det som vi tycker känns så roligt att vi nu kan kombinera en fin ungdomshäst till Alma med att han verkar i aveln.

Alma har även hon bara lovord att strö över sin nya tävlingspartner.
– Jag är så lycklig varje gång jag rider Fairway, han är min drömhäst och det är en helt ny dimension när man rider honom. Han är helt enkelt magisk! Det känns som julafton varje dag.

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Cecilia Vonasek (@cissivonasek)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden