Ridsport åsikt
11 juli 2014 12:18
Ridsportplus

Falsterbo når kokpunkten

När vi närmar oss helgen går Falsterbo Horse Show upp i överljudshastighet. Vädrets makter är med organisationen men prövar också besökarna. Svensk dressyravel nådde med torsdagens finaler en brytpunkt, nu vänder det uppåt även här såsom hoppningen redan gjort.

Falsterbo når kokpunkten
Inget skydd för solen på dressyrläktarna är ingen goodwill för FHS. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

KOMMENTAR:

I unghästklasserna förenas drömmar, farhågor och ödets nycker med hårt slit, en lång vinters arbete och en veritabel förlösning när succén är ett faktum.

Att ryttarna sover gott efter dessa dagar är givet, det är nog snarare koma som gäller. Flera lyckliga uppfödare somnade nog med ett lyckligt leende i mungiporna torsdag kväll. Ett stort grattis är på plats för uppfödarna: Lena Nyström med Revolution, Per-Arne Persson med Quarton, Christer Nilsson med Caruso och Britta Hermansson med Quentin SV.

Gratulationerna omfattar alla vars uppfödningar tagit sig igenom nålsögat och nått Scandinavian Open, en merit för varje häst.

SWB har i år toppat både 5- och 6-års-fältet, det är inte alltid den vanligaste bilden. Dessutom går  flera SWB-hästar med tidigare succéartade insatser här i unghästklasserna nu i CDI3*- och CDI5*-touren, högsta divisionen. Det är ett kvitto på att avel och utbildning fungerat, hela vägen. Kudos!

Dressyren blomstrar på Falsterbos arena även om grenen är styvmoderligt hanterad av tävlingsorganisationen. Dressyrpublik och ryttare hanteras som byggstenar i tidsprogrammet. Problem med tidsplaneringen? Lägg in två till tre timmars paus i en dressyrklass, publiken får shoppa så länge. Win-win eller inte? I en bedömningsport känns det högst tveksamt.

Trots det kommer den trogna publiken, stannar, tittar, kommenterar och engagerar sig. År efter år. I år får de förmodligen glädjas åt svenska framgångar i mängd i högsta divisionen.

Det som är lite skämskudde för FHS är handikapp-ramperna. Javisst är det bra att de finns och att de är flera, men det är faktiskt lagstadgat och ett minimikrav. Nej, skämset består i bristen på väderskydd. Det saknas tak, vimtigt vid både regn och stark sol som i år, de är dessutom på dressyren i solläge från arla morgonstund till solnedgång. Gör bot och bättring FHS. Ni kan ju, det har vi sett prov på överallt i år.

Nu står solen och temperaturen snart i zenit i Falsterbo när Nations Cup inleds. Heja heja på de svenska grabbarna, en del med SWB-hästar. Svensk hästuppfödning kan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden