Dressyr
8 juli 2019 13:30
Ridsportplus

Falsterbodebut med mersmak för dressyramatören

Falsterbo Horse ShowFalsterbodebut som 43-åring. Varför inte, tänkte Ida Girhagen och bestämde sig för att ta sig till dressyrens amatörtour tillsammans med en häst som har scenskräck. "Det var en fantastisk upplevelse att få komma in och rida här. Nu vill jag tillbaka nästa år," säger hon.

Falsterbodebut med mersmak för dressyramatören
Ida Girhagen och Easter pustar ut efter kürfinalen i Falsterbo på söndagen. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

43-åriga Ida Girhagen har varit en typisk hästtjej sedan hon började att rida som 7-åring.

Det gäller att jag är lugn och får honom med mig, att jag visar att det inte är något farligt. Ida Girhagen.

Hon har arbetat som hästskötare på Flyinge under Bo Jenå och Ingvar Fredricsons tid där och haft egen häst fram till studietiden när hon pluggade biomedicinsk analys.

Hon har dock aldrig varit i närheten av att tävla i Falsterbo. Men det har dressyrens amatörtour ändrat på.
– Tänk att vi som inte har massa pengar och 15 hästar att välja på också kan få chansen att tävla, säger hon och klappar som sin 176 cm höga Easter.

Ekipaget har just avslutat amatörernas final som gick i Medelsvår B kür och pustar ut på dagparkeringen vid stallområdet.

Letade häst

Easter (KWPN val f 2009 e Zenon-Trento B, uppf M. Spiering, äg Ida Girhagen) och Ida Girhagen fann varandra för ett par år sedan genom ryttarens tränare Lena Martinsson.

Då hade Ida Girhagen, som bor utanför Malmö och numera arbeta med HR-frågor, sökt möjligheter att rida och tävla igen efter att ha fått två barn, som nu är elva och sex år gamla.
– Först hade jag ett fullblod som hade gått galopp och som ingen annan ville ha. Men han var så introvert och nervös på tävlingar så det fungerade inte. Och jag ville ju tävla.

Easter, som också har en hel del nerv, reds då av Lena Martinsson. Ida Girhagen bestämde sig för att prova den store valacken.
– På första tävlingen slog jag personbästa direkt i en Lätt B. Kemin mellan oss stämde med en gång, säger Ida Girhagen som köpte valacken.

Backat och stregrat sig

Easter har kämpat med scenskräck när han kommer in på banan. Han har backat, stegrat sig och på olika sätt visat att han tycker det är läskigt. Men Ida Girhagen har kunnat vända på det.
– Det gäller att jag är lugn och får honom med mig, att jag visar att det inte är något farligt.

Redan i höstas bestämde hon sig för att satsa på amatörtouren tillsammans med Easter.
– Och han har skött sig fantastiskt hela året. Om han sköter sig är vi på pallplats. Han har bra galopp och skritt och lätt för att samla sig. Nu börjar traven ta sig också.

Jobba med bytena

Küren i Falsterbo reds till filmmusik och det mesta förutom bytena fungerade.
– Man växer tre storlekar när man kommer in på banan och får rida till sin musik. Det var en fantastisk upplevelse att få komma in och rida här.

Vad har du för råd till andra amatörer som drömmer om Falsterbo?
– Alla har chansen att kunna få rida här. Var målmedveten i din satsning och go for it!

Vad händer för dig och Easter nu?
– Vi ska inte vila, det blir bara jobbigt. Men vi ska landa lite och sedan arbeta med att befästa galoppombytena. Och så vill vi hit nästa år igen.

Ida Girhagen och Easter slutade på 63,034 procent och en tionde plats i amatörtourens kürfinal som vanns av Sofia Kühner Säterskog.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden