Dressyr
11 juli 12:10
Ridsportplus

Falsterbos nya regler stoppade världsmästaren före start

FHS 2024I år har Falsterbo Horse Show gått ett steg längre än vad regelverket kräver för att säkra hästvälfärden för dressyrhästarna. Det handlar bland annat om en obligatorisk besiktning av samtliga startande hästar, vilket ledde till att danska världsmästaren i lag, Carina Cassøe Krüth, stoppades.

Falsterbos nya regler stoppade världsmästaren före start
Daniel Carlsson gör sitt andra år som överdomare för dressyren i Falsterbo. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Tidigare år har enbart dressyrhästarna i de internationella klasserna veterinärbesiktigats före start. I år har för första gången hästarna och ponnyerna som ska starta de nationella klasserna, till exempel unghästklasserna och ponnyküren, besiktigats.
  – Vi har gjort detta för att kunna säkra hästarnas välfärd, säger överdomaren Daniel Carlsson.

  Vi alla vill värna sporten och hästarna.

  Daniel Carlsson.

  Den nya rutinen för de nationella klasserna är alltså något som går utöver det som krävs enligt reglementet. Information om detta fanns med redan i propositionen.
  – En del har ändå blivit lite förvånade, fortsätter Daniel Carlsson, som gör sitt andra år som överdomare i Falsterbo Horse Show.

  De nya rutinerna ledde till exempel till att danska Carina Cassøe Krüth, regerande världsmästare i lag, blev stoppad innan hon hann rida godkände hingsten och en av tio UVM-nominerade danska hästar, Svalegaards Hot Driver (DWB hingst f -15 e Hesselhöjs Donkey Boy-Hotline, uppf Stuteri Svalegaard).

  Ryttaren har själv skrivit på sociala medier att hingsten hade skrapsår vid munnen, och att han inte hade haft det när de påbörjade resan till Falsterbo.

  Omstridd video

  Den danska ryttaren är för närvarande föremål för en utredning av det danska ridsportförbundet efter att en video när hon ska ha tränat en häst på ett olämpligt sätt har skickats till förbundet. Denna händelse har bidragit till att ryttaren inte är OS-aktuell.

  En annan nyhet vid dressyrarenan är att det finns två överdomare på plats.
  – Det är också för att kunna säkra hästvälfärden. Vi vill kunna vara bollplank till ryttarna, ha en dialog med dem, säger Daniel Carlsson.
  – Vi alla vill värna sporten och hästarna.

  Utrustning och hästar

  Överdomarna tittar på hästarna och utrustningen både innan de går in på banan och efter ritterna. Det handlar bland annat om att nosgrimmor inte får vara för hårt spända och att inga sår i mungipor eller sporrar får finnas.

  Alla hopphästar, både i de nationella och internationella klasserna, besiktigas i år liksom tidigare år.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden