Världen
10 juli 08:35

Inget OS för danska dressyrryttaren efter omstridd video

KontroversielltRyttaren, som var uttagen som reserv i det danska OS-laget i dressyr, står nu utan OS-plats och med en anmälan hos disciplinnämnden mot sig.

Inget OS för danska dressyrryttaren efter omstridd video
Carina Cassøe Krüth och Heiline's Danciera. Foto: Kim C Lundin

Carina Cassøe Krüth drog tillbaka sin reservplats i det danska dressyrlaget till OS under måndagseftermiddagen, kort innan laget skulle offentliggöras. Istället gick platsen till Nadja Aaboe Sloth. Danska ridsportförbundets generalsekreterare Morten Schramm Rodtwitt bekräftar ryttarbytet och att Carina Cassøe Krüth dragit tillbaka sin plats av personliga skäl till danska TV 2 Sport.

– Då skulle vi behöva vara relativt snabba. Dels för att bromsa ett pressmeddelande som ännu inte publicerats, med fel namn, och sedan ganska snabbt ta reda på vem den andra reserven ska vara, säger Morten Schramm Rodtwitt till TV 2 Sport.

Hårda metoder

Det är också danska TV 2 Sport som rapporterar om en video föreställande Carina Cassøe Krüth som tränar en häst med hårda metoder, som fått danska ridsportförbundet att anmäla ryttaren till disciplinnämnden.

– Jag kan bekräfta att vi har fått en video skickad, och videon har fått oss att anmäla Carina Cassøe till danska ridsportförbundets disciplinnämnd, säger Morten Schramm Rodtwitt om videon som förbundet fick i besittning under söndagskvällen.

Bakgrunden är att videon ska strida mot ridsports gemensamma bestämmelser §16. Mer vill Morten Schramm Rodtwitt inte uttala sig om videon, med hänvisning till det pågående disciplinärendet.

Carina Cassøe Krüth ska vara ensam i videon och besvarar TV 2 Sports frågor i ett sms:
– Videosekvensen är från ett träningspass i februari 2022 och visar ett tydligt fel från min sida, vilket jag är mycket ledsen för och djupt beklagar, då det absolut inte präglar sättet jag tränar hästar på.
– Det är inget som får stå i vägen för OS i Paris och därför valde jag måndagen den 8 juli att dra mig ur som kandidat, medan danska ridsportförbundets disciplinnämnd behandlar ärendet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden