Fälttävlan
25 april 15:40
Ridsportplus

Fälttävlan i kläm under OS i Paris

FEI Sports ForumUnder OS i Paris 2024 är elva tävlingsdagar vikta för ridsport. Men arenan ska delas med femkampen, och tidsschemat kommer därmed att bli pressat. Bland annat föreslås att alla 65 starter i fälttävlansdressyren ska klaras av på en och samma dag.

Fälttävlan i kläm under OS i Paris
Ridsportens OS-grenar 2024 går vid Versailles, men arenan delas med femkampen och det ställer till tidsprogrammet. Fotomontage: paris2024.org

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett förslag till schema för OS 2024 är precis klart, och det visar sig att fälttävlan blir först ut av ridsportens grenar i Paris. Optimalt vore att fälttävlansdressyren startade redan dagen före OS-invigningen, som sker fredag 26 juli 2024. Men då får det ske utan att den delen av dressyren sänds i tv.

– Det finns heller inga strålkastare på ridsportarenan, sa Stephan Ellenbruch, ordförande i FEI:s hoppkommitté, när förutsättningarna för nästa OS diskuterades på FEI Sports Forum i Lausanne på måndagen.

Tidsschema Os 2024
Det preliminära programmet för ridsporten vid OS 2024. Bild: FEI

Vad det skulle innebära för domarna av fälttävlansdressyren att döma alla ekipage  på en och samma dag, är en sak som nu måste utredas vidare.

Korta dressyrprogrammet lever kvar

Klart är att det kortare dressyrtestet som användes i Tokyo ska leva vidare i Paris, enligt FEI:s önskan.
– Vi fick bra feedback om att dressyren inte höll på så länge, och programmet ledde också till god ridning, sa fälttävlansryttaren Andrew Hoy från Australien, som satt i panelen när fälttävlans OS-regler var uppe till diskussion.

Ett bekräftande resultat är vettigt.
Alex Hua Tian, fälttävlansryttare

Inför Tokyo infördes nyheten att ryttare skulle ha gjort ett kval senast sex månader före OS, och den regeln behålls inför Paris, för att ryttarna ska ha ett färskt resultat.
– Ett bekräftande resultat är vettigt, kommenterade fälttävlansryttaren Alex Hua Tian från Kina.
– Men vad händer om bara två av de tre tänkta lagdeltagarna lyckas få ett bekräftande resultat?
Svaret från fälttävlansansvariga på FEI var att de två kvarvarande får beredas plats i det individuella startfältet, men att sista anmälningsdag då kan bli ett problem, liksom att de riskerar att konkurrera ut andra som kvalat till de individuella platserna.

Alla kval på samma bana?

Grundkvalet till OS görs på minst en lång fyr- eller femstjärnig tävling och minst två korta fyrstjärniga under 2023, och forumet diskuterade huruvida dessa tävlingar får göras på samma bana, i samma land, eller kanske måste göras i olika länder.

Den allmänna meningen var att kvalen inte skulle göras på samma bana, men det var fullt möjligt att göra alla kval i samma land.

En annan fråga som kom upp var huruvida det blir någon testtävling i Paris före OS.
– Det vet vi inte, för det finns ännu ingen organisationskommitté att tala med, blev svaret från Catrin Norinder, FEI:s direktör för OS och fälttävlan.

Klart sedan tidigare är att tre ryttare per lag i lagtävlingen kommer att gälla även i Paris. Detta var ett villkor från Internationella Olympiska kommittén och gäller även i hoppning och dressyr.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden