Fälttävlan
18 februari 15:08
Ridsportplus

Därför ”stöttar” svenska fälttävlansprofilerna Sir Mark Todd

InternationelltEtt upprop till stöd för fälttävlanslegendaren Mark Todd med anledning av piskincidenten har fått med sig flera svenska ridsportprofiler, bland annat fälttävlanskommitténs ordförande Marie Carlerbäck och förre förbundskaptenen och expertkommentatorn Lars Christensson. Nu förtydligar de båda att de inte stödjer det som Todd gjorde på den uppmärksammade filmen och förklarar varför de ändå har ställt sig bakom uppropet.

Därför ”stöttar” svenska fälttävlansprofilerna Sir Mark Todd
Marie Carlerbäck och Lars Christensson. Arkivbild: Privat/Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var tidigare i veckan som ett filmklipp där Nya Zeelands fälttävlanslegendar och flerfaldige OS-medaljör Mark Todd piskade en häst under en träning för ett par år sedan blev viral. Det handlade om flera kraftfulla slag från marken med en gren för att förmå en häst att hoppa ner i ett vattenhinder.

Det gick lite för snabbt, jag borde ha tänkt efter innan jag delade. Lars Christensson.

Todd bad direkt om ursäkt för sitt beteende, och konsekvenserna har börjat komma, bland annat genom en tillfällig avstängning som galopptränare och utredningar som ska göras.

Reaktionerna på piskvideon har varit starka runt om i världen, med många hårda ord om Mark Todd. Som en del i det skapades en Facebook-sida till stöd för Mark Todd, I support Sir Mark Todd. Och det är här som de båda svenska fälttävlansprofilerna kommer in. Lars Christensson, tidigare förbundskapten, TD, välkänd expertkommentator vid tv-sändningar, medlem i Fälttävlanskommittén och mycket annat, delade en bild med texten ”I support Sir Mark Todd” på Facebook. Detta reagerade i sin tur Fälttävlanskommitténs ordförande Marie Carlerbäck på med ett ”Yep” och tummen upp.

Såg inte filmen innan

– Jag fick inlägget skickat till mig från flera håll av internationella kontakter och kände då att detta var något jag kunde ställa upp på då på grund av allt negativt som skrevs om Todd, som jag känner väl. Men det gick lite för snabbt, jag borde ha tänkt efter innan jag delade, säger Lars Christensson som inte heller hade sett den aktuella videon när han delade inlägget.

– Nej, jag hade bara hört talas om den. Men sedan när jag gick in och tittade så går Mark klart över gränsen. Jag vill vara tydlig med att jag tycker det är helt förkastligt att slå en häst på det sättet som han gör där, säger Lars Christensson.

Kan du förstå att det finns de som reagerar på att du ”stöttar” Mark Todd i det här läget?
– Ja. Återigen – det gick lite för snabbt. Jag tar absolut avstånd och vill poängtera att hästvälfärd är en av de viktigaste frågorna för mig och otroligt viktiga för sporten.

”Som idrottare”

Marie Carlerbäcks tankar när hon visade offentligt att hon stödjer Mark Todd handlade om att stötta fälttävlanslegendaren som idrottare.
– Jag kanske missuppfattade budskapet i den bild som Lasse (Lars Christensson, reds anm) la ut och jag förstår nu att mitt gillande här kan tolkas på ett annat sätt. Jag supportar absolut inte det som han gör i filmen, jag tar bestämt avstånd från det. Men ingen kan ta ifrån honom hans fantastiska idrottsprestationer, säger hon.

Du tycker inte att hans prestationer ger en besk eftersmak nu när du har sett den metod han använder i videon?
– Det är klart att tanken slår en att han kanske gjort så här tidigare och att det inte känns bra. Men om han har gjort så här tidigare eller inte kan vi bara spekulera i och det vill jag inte göra. Men kanske att sådant här förekom och var mer accepterat för 20, 30 år sedan. Nu har vi mer kunskap om hästar. Därmed inte sagt att jag tror att han brukar göra så här.

Han är en stor förebild för många, en auktoritet som de runt omkring kanske har svårt att gå emot. Vad tänker du om det?
– Att våra ryttarstjärnor borde föregå med gott exempel, vara förebilder.

”Helt förkastligt”

Både Carlerbäck och Christensson lyfter att de tycker det är tråkigt att en så framgångsrik ryttare visar sig från denna sidan i slutet av sin framgångsrika karriär.
– Det är tråkigt att se en man som jag vet älskar hästar och som har gjort så mycket för sporten bli hudflängd så här i slutet av sin karriär. Det han gör i filmen är helt förkastligt, men han har gjort många andra, bra saker också, säger Lars Christensson.

Englandsbaserade Mark Todd lade fälttävlanssadeln på hyllan för några år sedan och gjorde sin sista internationella säsong 2019. Sedan dess har han ägnat sig enbart åt träning av galopphästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden