Fälttävlan
16 februari 17:17

Mark Todd lämnar uppdrag som ambassadör för hästvälfärd

Dålig förebildEfter den virala videon där Mark Todd slår en häst som stannat på ett vattenhinder har det blivit problematiskt på flera sätt. Bland annat är det svårt för fälttävlansstjärnan att agera förebild i frågor som gäller hästvälfärd.

Mark Todd lämnar uppdrag som ambassadör för hästvälfärd
Mark Todd och Diamond Hall Red vid OS i Sydney 2000 där det blev ett individuellt brons. Arkivbild: Roland Thunholm

Den virala videon där Sir Mark Todd slår en häst upprepade gånger med en gren efter att den stannat på ett vattenhinder har fått det att storma på sociala medier. Åtminstone ett hästföretag har gått ut och sagt att man inte längre vill sälja foder och utrustning till fälttävlansstjärnan och fler är att vänta.

Nyligen meddelade British Horseracing Authority (BHA) – som numera har Sir Mark Todd i sin gren då nya zeeländaren ägnar sig åt att träna galopphästar i Storbritannien – att man har startat en utredning om fallet. Och nu får videon ytterligare konsekvenser när Mark Todd lämnar uppdraget som hästvälfärdsambassadör för den brittiska välgörenhetsorganisationen World Horse Welfare.

”Det är stötande och oacceptabelt.” Så beskriver en talesperson för World Horse Welfare den omtalade videon, och tillägger att det var Mark Todd själv som kontaktade organisationen och bad att få lämna sitt uppdrag när videon blev offentlig. Det rapporterar brittiska Horse & Hound.

”Vi behöver alla ta lärdom”

”Det finns ingen plats för den typen av våld i relationen mellan häst och människa. Mark håller med om att hans beteende var fel och vi välkomnar hans ursäkt. Mark är en äkta hästkarl, som verkligen bryr sig om sina hästar och deras välfärd. På grund av att han har tappat tålamodet eller agerat av ren frustration har han i det här fallet verkligen svikit sig själv”, säger talespersonen för World Horse Welfare.

”Vi behöver alla ta lärdom av den här händelsen. Om ridsporten, som vi aktivt stödjer, ska fortsätta vara accepterad av allmänheten, kan det inte finnas någon som helst tolerans när det gäller oacceptabla metoder. Oavsett hur rutinerad ryttaren eller tränaren är.”

Flera brittiska hästorganisationer har gått ut och fördömt Mark Todds agerande i videon och Horse & Hound har även undersökt om incidenten skulle kunna utgöra underlag för en brottsutredning. Då videon ska ha filmats i Skottland för två år sedan svarar SPCA Scotland att preskriptionstiden har gått ut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden