Fälttävlan, Ridsport Play
13 februari 2022 09:58
Ridsportplus

Kolla klippet: Mark Todd ber om ursäkt för ”piskvideon”

UttalandeMark Todd ber nu om ursäkt för sitt beteende i det filmklipp som under veckan florerat i sociala medier. I klippet syns fälttävlansstjärnan slå en häst upprepade gånger med en gren efter att den stannat på ett vattenhinder. "Jag är väldigt besviken på mig själv", säger Mark Todd. Se hela videon här.

Kolla klippet: Mark Todd ber om ursäkt för ”piskvideon”
VM i Tryon 2018 blev Mark Todds sista internationella mästerskap. Då red han McClaren. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var en ung fälttävlansryttare med profilnamnet ”Chloe T Eventing” som i veckan delade det nu virala filmklippet på den sociala medie-appen Tiktok. Senare delades även ett längre klipp via Instagram. Klippet visar hur fälttävlanslegendaren Sir Mark Todd går fram till en häst som har stannat vid ett vattenhinder – och slår den upprepade gånger med en gren på bakdelen för att den ska hoppa ner i vattnet. Samtidigt ropar han åt hästen och ger ryttaren instruktioner.

Kritikstormen lät inte vänta på sig och i kommentarsfälten florerar ord som ”djurplågeri” och ”avskyvärt”. Nu bemöter Mark Todd kritiken och skriver i ett officiellt uttalande: ”Jag ber om ursäkt av hela mitt hjärta till hästen och alla inblandade i det här filmklippet.” Det rapporterar brittiska Horse & Hound.

”Bland det viktigaste som jag förespråkar handlar om att etablera en ömsesidig respekt mellan häst och ryttare, och att tålamod och vänlighet är bästa sättet att få resultat. Tillsammans med empati för djuren tror jag att det är anledningen till att jag har haft en lång och framgångsrik karriär i fälttävlan”, skriver han vidare.

”Jag är väldigt besviken på mig själv för att jag inte har levt upp till det i det här fallet.”

Hat mot ryttaren

”Chloe T Eventing” skriver på Instagram att hon har fått negativa och hatiska kommentarer efter att hon lade upp klippet. Hon skriver också att det var ett klipp som filmades i samband med ett träningspass 2020. ”Varför reagerar inte ryttaren?” är det många som har skrivit.

”Om det är fel eller inte att adressera det som hände via sociala medier har inget att göra med det faktum att en ryttare på toppnivå upprepade gånger slog min häst med en trädgren. Personligen är jag inte alls bekväm med hur min häst behandlades. Vid tidpunkten var jag 21 år och inte tillräckligt modig för att säga ifrån. Om du är lika gammal som jag var då och vågar stå upp mot en känd toppryttare, utan support från någon annan, då är du modigare än jag var.”

När hästen slutligen hoppar ner i vattnet hörs det röster som hejar på medan den travar fram i vattnet.

Det kortare klippet har tagits ner från både Instagram och TikTok, men ett längre klipp finns tillgängligt på Epona.tv, som uppger att klippen i apparna plockats ner på grund av våldsinslag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden