Sverige
15 september 2020 15:31

Fånghästar sökes till studie på SLU

GenombrottI ett samarbete med Uppsala universitet ska SLU i höst titta närmare på om ett insulinreglerande läkemedel för människor kan hjälpa hästar med svår fång. Efter en lovande pilotstudie söker man nu hästar som kan delta i projektet.

Fånghästar sökes till studie på SLU
Att behandla fånghästar med läkemedel för människor har gett lovande resultat i en pilotstudie. Foto: iStock

Det är Veterinärmagazinet som i sin pappersupplaga skriver om nyheten att humanläkemedel nu testas på hästar med fång. Idén kommer från docent Anders Forslund, som fick en snilleblixt efter att ha lyssnat på en students disputation om EMS, ekvint metabolt syndrom. Forslund insåg att hästar med hyperinsulinemi och barn med typ 2-diabetes har väldigt lika sjukdomsmekanismer, skriver tidningen.

Nyare forskning visar att hyperinsulinemi och insulinresistens är den största riskfaktorn när det gäller fång. Efter att Forslund tagit frågan vidare startades ett samarbete med barndiabetesgruppen på Uppsala universitet – hos barn och hästar fortsätter bukspottkörteln att producera insulin, även när insulinresistensen förvärras. Hos vuxna som lider av diabetes typ 2 beter sig bukspottkörteln annorlunda.

Lovande pilotstudie

Under året har en pilotstudie genomförts med lovande resultat, och nu ska den följas upp med en studie i höst. SLU söker hästar som fått diagnosen hyperinsulinemi och måste medicineras för sin fång. I studien behöver hästen stå på SLU i ett par dagar, under tiden behandlingen pågår. Det är kostnadsfritt för hästägaren, skriver tidningen.

Hos människor har den aktuella medicinen även blodtryckssänkande egenskaper – därför ska man i studien också titta på effekten på hjärtkärlfunktionen hos de drabbade hästarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden