Sverige
18 juli 2020 06:39

Stor variation i ryggrörelser hos hästar

ForskningNu kan forskningen ha tagit ett steg närmare säkrare diagnoser och behandlingar när det gäller ryggproblem hos hästar.

Stor variation i ryggrörelser hos hästar
Forskningen om hästens rygg är gjord vid SLU. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ann-Sofie Hjärn

Det är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som har gjort en studie av hästens rörelse i ryggen. Syftet med studien är att lägga en grund för fortsatta mätningar av hästars ryggrörelse vilket i sin tur skulle kunna vara till hjälp vid utredningar och behandlingar vid ryggsmärta.

Forskarna har studerat den friska hästryggens rörelseomfång, det vill säga rörligheten från maximalt sträckt till maximalt böjd, när hästen travar.

Tolv friska hästar ingick i studien och deras ryggrörelser mättes med ett objektivt rörelseanalyssystem. Böjning-sträckning och sidoböjning av ryggen samt bäckenets rotationer registrerades. Detta berättas i ett nyhetsbrev från SLU.

Forskarna undersökte också hur ryggrörelserna varierade mellan hästarna och hur de varierade för samma häst mellan olika mätningar, inom en dag och under en månads tid.

Studien visade att det finns stor variation i ryggrörelser mellan hästar, men mindre variation mellan mätningar av samma häst vid olika tidpunkter.

Den stora variationen i hur ryggen rör sig hos olika hästar försvårar möjligheten att använda analys av ryggrörelserna i trav för att diagnostisera ryggsmärta, men mer detaljerade mätningar kan ge mer information.

Däremot kan återkommande mätningar av ryggrörelser hos samma individ sannolikt användas för att utvärdera resultat av till exempel vila eller behandling.

Hela studien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden