Hästägartips
13 augusti 2021 07:25
Ridsportplus

”Färgad balplast har lägre värde vid återvinning”

BalplastJust nu är det högtryck för återvinning av ensilageplast från vinterns utfodring av hösilage. Har du använt dig av balar med både färgad plast och vit plast krävs lite eftertanke. Vi talar om färgad balplast med Håkan Pettersson, vd för SvepRetur.

”Färgad balplast har lägre värde vid återvinning”
Färgade balar blir en allt vanligare syn på fälten och vid stall. Färgerna är för en god sak, men får inte blandas med den vita plasten. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Insamlingen av ensilageplast är en service till lantbrukare och hästägare från SvepRetur, som ser till att plasten återanvänds.

    Till hösilage och ensilage används sträckfilm i flera lager för att konservera gräset. Numera sker allt oftare även inplastning av hö och halm, men då med bara något lager plast runt balen för att förenkla hanteringen, minska spill och kunna förvara balarna ute.

    Medan lantbruket som ofta har maskiner för hanteringen, gärna ser stora balar, kan hästfolk ha lättare att hantera småbalar. Men ju mindre balar, desto mer plast går det åt.

    Fakta

    Sortera och förvara

    • Sortera plasten. Varje kvalitet för sig, liksom uppdelning i färgad respektive vit plast. Förvara så att den hålls torr och ren utan främmande föremål som järn, jord, grus eller gammalt ensilage.
    • Färgat. Först kom rosa balar som ett led i bröstcancerkampanjen, sedan följde blått för att visa uppmärksamhet kring prostatacancer. Numera finns det hösilagebalar i sex färger: blå, grön, gul, rosa, svart och vit.
    • Vit bäst. Vit plastfilm reflekterar solljuset och håller därmed temperaturen på en låg nivå.
    Hakan
    Håkan Pettersson , Vd på SvepRetur

    Håkan Pettersson är vd för SvepRetur (Svensk Ensilageplast Retur), den ideella branschföreningen för tillverkare, importörer och återförsäljare av ensilagefilm, plastsäckar och odlingsfolie. Föreningen arbetar för en miljöanpassad och smidig återvinningslösning för hästägare och lantbrukare. Håkan Pettersson vet allt om hanteringen av plasten.

    Vad händer med den uppsamlade plasten?
    – Den går till materialåtervinning. Genom våra entreprenörer rivs och tvättas plasten och extruderas till granulat, det blir små korn av den. Användningsområdet varierar, en del används sedan till samma typ av plast igen.

    Det har blivit allt vanligare med olika färger på balarna. Skiljer det något i användningsområde vad gäller återvinning av vit respektive färgad plast?
    – Det som skiljer är värdet, den färgade har ett lägre värde vid återvinning.

    Ert arbete med insamling och återvinning finansieras genom en avgift. Hur stor är den avgiften i dag?
    – Den är för tillfället 1,40 kr/kilo och det är samma pris på vit som färgad plast. Den är inbakad i priset på sträckfilmen som lantbrukaren köper inför pressningen av balarna. Återvinningspriset ingår hos de stora sträckfilmsleverantörerna i Sverige.
    – Här har jag en uppmaning till hästägare att de ska be sin hösilageleverantör att anteckna på fakturan eller kvittot att återvinningsavgiften är betald – då vet köparen att allt är i sin ordning.
    – Hela den här verksamheten förutsätter att alla är med och betalar, vi är inte vinstdrivande utan de avgifter som tas ut motsvarar de verkliga kostnaderna.

    Ska man som hästägare sortera den vita respektive färgade ensilageplasten innan man åker till återvinningsstationen?
    – Ja, det är viktigt att göra det. Vi tar inte emot en blandning av vit och färgad plast, utan de ska vara uppdelade i vita respektive färgade fraktioner. Om det skulle komma med färgad plast bland den vita i hanteringen, blir inte granulatet genomgående vitt, utan då får även den vita ett lägre värde.

    Du låter inte förtjust i den färgade plasten?
    – Den förutsätter att alla är riktigt noga med att inte blanda vit och färgad plast, annars blir det ett lägre värde inom återvinningen på allt.
    – Allt för mycket färgad plast kommer inte att gynna den här hanteringen, kanske måste vi ta ut ett högre pris för att återvinna den framöver.

    Fakta

    Plasten stor del av kostnaden

    David-storabranna
    David Ivarsson

    David Ivarsson, Stora Bränna, Västerlanda, anpassar sin tillverkning av hösilage efter näringsinnehåll, torrsubstans och kundönskemål om storlekar på balarna. Allt från minibalar på 25 kg till de största på 500 kg.
    – Jag använder rosa plast till mini-balarna och donerar en krona per minibal till Rosa bandet, berättar David Ivarsson.
    – I övrigt använder vi vit plast. Färgad plast är lite dyrare än vit, men jag upplever att den vita håller nere temperaturen bäst.

    Låg temperatur inne i balen är det man vill uppnå, eftersom värme främjar tillväxten av bakterier. Värmen gör också att genomsläppligheten i plasten ökar och syre har lättare att ta sig in. Vit plast har bäst egenskaper, därefter rosa färg.

    Plastkostnad för en stor bal är ca 100 kr + moms, en minibal ca 19 kr + moms.
    – Detta är förra årets priser, säger David Ivarsson. Årets plastpris har gått upp mellan 20 och 35 procent på grund av covid-19, så vi får se var det landar i år.

    Årskostnaden för plast vid utfodring av en normalstor varmblodshäst under stallperioden, beror både på vilken storlek och färg på hösilagebalen som hästägaren väljer att hantera. I ovanstående fall blir det antingen 450 kronor för 4,5 vita storbalar eller 1 634 kronor för 86 färgade minibalar – plus moms.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden