Världen
10 maj 2018 19:17

Tidigare landslagsveterinär manar till eftertanke om lindor

InläggEn brittisk tidigare landslagsveterinär uppmanar i ett inlägg ryttare att tänka efter om hästen verkligen behöver lindor, som veterinären menar är något av en trend som kan göra mer skada än nytta i vissa fall.

Tidigare landslagsveterinär manar till eftertanke om lindor
Lindor eller inte lindor – det är frågan. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Arkivbild: Roland Thunholm

Ett inlägg om benlindor har delats nära 3 000 gånger de senaste dagarna. Inlägget från Nantwich Equine Vets är skrivet av Campbell Thompson, brittisk landslagsveterinär under fyra års tid inklusive OS i Sydney och FEI-veterinär vid bland annat British Masters.

Inlägget har titeln ”Fashion vs health” och Thompson menar, enligt artikeln i Horse and Hound, att allt fler ryttare väljer att rida med lindor för att det är trendigt att matcha med schabrak och annan utrustning. Till Horse and Hound säger Campbell Thompson att lindor i varmt väder eller vid hög ansträngning kan leda till viss överhettning av benen och göra att hästen lättare drabbas av senskador.

I inlägget, som finns nedan i sin helhet med bilder, skriver Campbell Thompson bland annat att senornas naturliga sänkning av temperaturen minskar med skydd för benen som inte andas då inte värme kan släppas ut på samma vis.

Han framhåller vidare att han inte menar att skydd för benen inte alls ska användas då de i andra fall  fyller sitt syfte. ”Hur som helst, under den här ’matchy-matchyfasen’ som hästvärlden för närvarande går igenom – tänk bara på om din häst kan ha nytta av sina färgkoordinerade lindor/skydd, eller välj i bästa fall något andningsbart”, skriver veterinären och avslutar med en smiley.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden