Sportnytt
23 november 2020 19:11
Ridsportplus

FEI:s årsmöte sade nej till ”Lex Gulliksen”

InternationelltSveriges förslag om hjälm på prisutdelning fick inte gehör hos de andra medlemmarna i Internationella Ridsportförbundet FEI. Det stod klart vid måndagens årsmöte. Men Sverige tänker driva frågan vidare, lovar generalsekreterare Annika Tjernström.

FEI:s årsmöte sade nej till ”Lex Gulliksen”
Geir Gulliksen på prisutdelningen i Scandinavium i februari, strax innan han åker av hästen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hattar och hjälmar var några av ämnena på agendan när FEI genomförde sitt årsmöte, General Assembly, under måndagen. Årsmötet genomfördes för första gången helt digitalt.

  I samband med att dressyrreglerna för 2021 beslutades, avgjordes frågan om hatt i dressyren en gång för alla, och hatten är nu borta från tävlingsbanan.

  Men det är fortsatt tillåtet för seniorer att ta av sig hjälmen i samband med prisutdelning. Sverige hade föreslagit att detta skulle ändras, efter att hoppryttaren Geir Gulliksen åkte av hästen under prisutdelningen efter Europafinalen i världscupen. Han hade hjälmen på huvudet, men den var inte fastspänd.
  Gulliksen klarade sig från avramlingen utan att skadas.

  ”Onödig detaljreglering”

  Sveriges förslag gick ut på att ryttarnas hjälmar skulle sitt fastspända på huvudet under hela prisutdelningsceremonin i såväl dressyr som hoppning och fälttävlan.

  FEI:s hoppkommitté tyckte inte att det var rätt tillfälle att ändra detta nu, eftersom en större revision av reglerna ska göras 2021. Däremot föreslog kommittén att ryttare som sitter till häst inte ska hålla i en mikrofon om de blir intervjuade under ceremonin – vilket var vad som hände när Gulliksen åkte av.

  Flera länder protesterade mot såväl hjälmtvång som att ryttarna inte skulle få hålla en mikrofon. Bland annat Tyskland och Nederländerna kallade detta en onödig detaljreglering av sporten. Det Europeiska Ridsportförbundet uttryckte ingen åsikt om hjälmtvånget, men ville inte ha något förbud mot att hålla i en mikrofon om man satt till häst.

  FEI backade därmed på förbudet om handhållen mikrofon, och föreslog inte heller att hjälmen skulle sitta fast på huvudet under prisutdelningen.

  vi tar nya tag med frågan nästa år när hoppreglerna är uppe för revidering
  Annika Tjernström

  Förslaget till nya hoppregler röstades igenom utan att någon röstade emot, inte ens Sverige.
  − Jag såg ingen anledning att rösta emot hoppreglerna i sin helhet. Men vi tar nya tag med frågan nästa år när hoppreglerna är uppe för revidering, säger Svenska Ridsportförbundets ombud på årsmötet, generalsekreterare Annika Tjernström, till Ridsport.

  Stjärnsporrar och bakbensskydd

  Nyheterna i FEI:s hoppreglemente är inte många, som en följd av den större revisionen som görs 2021. En nyhet är att stjärnsporrar förbjuds, vilket också fångats upp i det nya svenska reglementet. En annan nyhet är känd sedan tidigare, och handlar om att reglerna skärps för hur bakbensskydd får vara utformade, och att detta nu gäller alla ryttare, inte bara ungdomar, som tidigare.

  I fälttävlan ville FEI:s kommitté höja kraven för kval till olika nivåer, något som också beslutades. Det skrivs också in i reglementet att käkrem är obligatoriskt på huvudlaget i terrängmomentet liksom att alla hinder ska ha en marklinje.

  Ponnymätningar skjuts fram

  Ett annat beslut som kungjordes under FEI:s årsmöte gällde ponnymätningar. Det nya regelverket där ponnyer som ska få FEI-pass ska mätas av FEI-godkända mätmän skjuts på framtiden, som en följd av pandemin.

  Regelverket skulle ha införts 1 januari 2020, men ny tidpunkt för införande är nu 1 juli 2021.

  Vid årsmötet fick medlemmarna också en redogörelse för FEI:s ekonomi, där framför allt intäkterna har minskat drastiskt under 2020, som en följd av inställda tävlingar. Även utgifterna har minskat, men inte i samma omfattning.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden