Sportnytt
10 september 2020 15:18

Europeiska ridsportförbundet: ”EM är det största målet nästa år”

MästerskapEfter ett par turer fram och tillbaka, mellan det europeiska ridsportförbundet EEF och FEI, kommer nu EEF med ett nytt inspel till det internationella förbundet - förbered er på att genomföra EM 2021, oavsett om OS i Tokyo blir av eller ej.

Europeiska ridsportförbundet: ”EM är det största målet nästa år”
Det återstår att se om det blir några EM-medaljer att rida om 2021 - än är inte sista ordet sagt. Arkivbild: Roland Thunholm

När OS i Tokyo flyttades till 2021 beslutade FEI att ställa in EM i OS-grenarna hoppning, dressyr, fälttävlan och paradressyr – något som mötts av kritik från många håll. I juni lämnade EEF, det europeiska ridsportförbundet, in en skrivelse till FEI för att försöka få dem att genomföra EM 2021 trots allt. Många nationella förbund skrev under, bland annat Sverige.

FEI gav då EEF i uppgift att titta närmare på aktuella arrangörer, tidsplan och ett rimligt sätt att genomföra mästerskapet i coronatider. Enligt World of Showjumping har flera arrangörer anmält sitt intresse för att hålla EM i hoppning.

EM viktigare än OS i coronatider

I ett nyhetsbrev från EEF skriver nu ordföranden Theo Ploegmakers att ”många av de nationella förbunden i Europa anser att sporten mår bäst av att vara koncentrerad till en kontinent i dessa tider, vilket gör att EM blir det största målet nästa år”. EEF menar att det fortfarande är osäkert om OS i Tokyo verkligen kommer att genomföras, och man vill därför att FEI planerar för EM 2021. ”Även om de olympiska spelen i Tokyo blir av är EM för de allra flesta EEF-federationer den viktigaste händelsen 2021”, skriver han.

Ploegmakers fortsätter sitt brev med att konstatera att det visserligen inte är vanligt att hålla två stora mästerskap på ett år, men EEF uppmanar nu FEI att göra ett undantag för 2021, eftersom de extraordinära omständigheterna ridsporten – och världen – nu genomgår kräver extraordinära åtgärder.

Läs hela brevet från EEF:s ordförande

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden