Sportnytt
27 juni 2020 13:19

Hoppryttare misstänks ha använt sporrar som gav hästen elstötar

En amerikansk hoppryttare utreds efter anklagelser om att han använt sporrar som gett hästarna elstötar. Det uppger flera internationella ridsportsajter.

Hoppryttare misstänks ha använt sporrar som gav hästen elstötar
Ryttaren anklagas för att ha gett hästen elstötar via sporrarna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Martin Kay/Istock

Det var franska Grandprix.info som var först med att rapportera om anklagelserna mot den amerikanska hoppryttaren. Sedan har även the Cronicle of the Horse tagit emot bilder och en video som ska visa att hoppryttaren har en knapp i handen under tävling. Knappen är kopplad till en tunn kabel som löper under kläderna ner till ryttarens stövlar, ut genom ett hål och in i sporrarna.

När ryttaren trycker på knappen får hästen en elstöt.

Både ryttarens nationella förbund och FEI ska enligt uppgift utreda händelsen. Ryttaren själv sade till Grandprix.info att han värnar om sina hästar, och när han konfronterades med bilderna avslutade han samtalet.

Samma ryttare var för övrigt ifrågasatt när han i fjol ena dagen vann en Grand Prix över tre rundor och dagen därpå startade samma häst i ett derby, där det slutade med 28 fel. Detta har bland annat Horse and Hound skrivit om.
Ryttaren bad själv om ursäkt för detta på sociala medier.

Misstankar om att elsporrar används har förekommit även i andra fall. Ridsport skrev 2018 om barrering, som rapporteras förekomma fortfarande, trots att det varit förbjudet sedan länge.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden