Distansritt
13 september 2018 15:29
Ridsportplus

FEI:s chefsveterinär om distanskaoset: ”Kunde blivit dödsfall”

Ryttar-VMGöran Åkerström, chef för FEI:s veterinäravdelning, menar att beslutet att ställa in VM i distansritt var väl underbyggt och kan ha räddat livet på några av de tävlande hästarna. "Vältränade hästar var riktigt trötta," säger han.

FEI:s chefsveterinär om distanskaoset: ”Kunde blivit dödsfall”
Göran Åkerström. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

VM i distansritt var ett kaos från början till slut. Beskedet att tävlingen ställdes in helt och hållet väckte upp starka känslor.

Risken för att hästar blir allvarligt trötta var ofrånkomlig om tävlingen fortsatt. Göran Åkerström.

Men enligt Göran Åkerström, chef för FEI:s veterinäravdelning, var beslutet nödvändigt.
– Om vi hade fortsatt hade det inneburit en risk för hästarnas hälsa.

Redan efter första loopen började en del hästar visa tecken på trötthet och flera skickades till distanskliniken för obligatorisk undersökning av veterinärkommissionen.
– Flera mycket vältränade hästar var väldigt trötta och genom beslutet förhindrades att flera hästar fick problem. Det kunde till och med ha blivit dödsfall, säger Göran Åkerström.

”Svårt beslut”
I ett officiellt uttalande från arrangören står det att Thomas Timmons i FEI:s veterinärkommission säger att ”det var ett svårt beslut att ta, men det hade att göra med hästarnas och ryttarnas välfärd då förhållandena på eftermiddagen efter regnet som kom och gjorde att luftfuktigheten steg till extrema nivåer. Det var osäkert att fortsätta.”

Brittiske forskaren David Marlin visade siffror för Ground Jury som visade att WBGT indexet som visar en kombination av luftfuktighet och temperatur var uppe på hela WBGT 31 på onsdagens eftermiddag. Redan vid WBGT 28 ökar riskerna för hästarna. Arrangörerna hade redan vidtagit åtgärder men vid WBGT 31 är riskerna för stora.

Det togs också prover på de hästar som uppsökte kliniken och rådgjordes med de veterinär som arbetar där.
– De menade att risken för att hästar blir allvarligt trötta var ofrånkomlig om tävlingen fortsatt, säger Göran Åkerström.
– Beslutet att ställa in var väl underbyggt, baserat på kliniska data och väderanalyser. Vi var också ute och tittade på förhållandena på banan.
Var det fel beslut att ha VM i distansritt i Tryon så här års från början?
– Det kan man inte säga. Vi har genomfört väderstudier de senaste två åren här och det har varit mycket varmare här nu mot vad det brukar vara, säger Göran Åkerström.

”Hastigheten är problemet”
Svenska distansryttaren Annelie Eriksson var en av dem som var kvar i tävlingen när den bröts och hon menar att arrangörerna kunde ha gjort andra saker för att säkra hästarnas välmående.
– Man hade kunnat sänka hastigheten så att hästarna hade klarat att gå runt. Det är hastigheten som är problemet när det blir sådana här förhållanden, säger hon.

Göran Åkerström menar dock att det egentligen inte fanns några alternativ till att ställa in.
– Det är beklagligt att det blev så här, men vi måste alltid sätta hästarnas välmående främst, säger han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden