Distansritt
13 september 2018 00:10

VM i distansritt avbrutet

Ryttar-VMVM-tävlingarna i distansritt avbryts helt och hållet av arrangören. Den officiella anledningen är för att skydda hästarnas välmående.
– Allt det här beror på dålig planering av arrangören, säger Sveriges landslagsledare Leonard Liesens.

VM i distansritt avbrutet
VM var förra årets stora händelse inom distansen. Foto: Roland Thunholm

– Alltihop är avblåst, säger Leonard Liesens, landslagsledare för det svenska distanslaget.
– De har fått ha poliser här för att lugna ner folk. De var mycket upprörda, fortsätter han.

Det som började kaosartat med att starten fick göras om på onsdagens morgon (läs mer om det här)  slutade ännu värre. Med de bästa ekipagen ute på sista loopen bestämde sig arrangören för att avblåsa hela tävlingen för att säkra deltagande hästars välmående.

Det är flera saker som göra att arrangören anser att de tävlande hästarna inte mår bra – värmen, den höga luftfuktigheten, banans svårighet och det bitvis hala och djupa underlaget.

Leonard
Leonard Liesens, landslagledare för svenska distansryttarna. Foto: Annelie Frank

Två svenskar kvar

Omstarten gjordes vid 11.15 lokal tid. Före 18 avbröts hela tävlingen. Då fanns två svenska ryttare kvar i tävlingen – Annelie Eriksson och Elin Joelsson. Yvonne Ekelund hade valt att bryta tidigare.
– De hästar som var kvar i tävlingen var i bra skick. Det är skandal att bryta på det här sättet. Absolut ska hästarnas välmående sättas i första rummet, men det gör man inte på det här sättet. Allt det här beror på dålig planering av arrangören, säger Leonard Liesens.

”Hästarnas och ryttarnas välfärd”

I ett officiellt uttalande från arrangören står det att Thomas Timmons i FEI:s veterinärkommission säger att ”det var ett svårt beslut att ta, men det hade att göra med hästarnas och ryttarnas välfärd då förhållandena på eftermiddagen efter regnet som kom och gjorde att luftfuktigheten steg till extrema nivåer. Det var osäkert att fortsätta.”

Brittiske forskaren David Marlin visade siffror för Ground Jury som visade att indexet för luftfuktigheten var 31 på onsdagens eftermiddag. Värden över 25 anses skadliga.

I uttalandet står också att FEI ska göra en oberoende utredning om vad som hände vid starten som fick göras om.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden