Distansritt
12 september 2018 15:00

Omstart på VM i distansritt

Ryttar-VM(uppdaterad 17:53) På grund av en kaotisk start på VM i distans stoppades tävlingen och en ny start fick göras.

Omstart på VM i distansritt
Distansstarten vid VM i Tryon. Till vänster i bild långt bort syns ytterligare en grupp som anländer. De och väldigt många andra var inte på plats när de första ryttarna fick startsignal - långt ifrån alla ryttare var på plats när de första startade. Foto: Roland Thunholm

– Det var katastrof i starten, hästar leddes åt fel håll, alla passerade inte över startlinjen och sådana saker, säger Maria Svensson, veterinär för den svenska VM-truppen i distans.

Nu stoppas ekipagen efterhand som de kommer in i första vetgate. Sedan är tanken att det blir en ny start 45 minuter efter att sista ekipaget har kommit in där. Första slingan kommer sedan inte att räknas i tävlingen.
– Det är den information vi har fått nu men det ändras minut för minut, säger Maria Svensson.
– Det här är verkligen katastrof.

Mariasvennson.jpg
Maria Svensson är det svenska distanslagets veterinär på VM. ArkivFoto: Annelie Frank

De svenska ekipagen rapporteras gå stadigt framåt på första slingan ungefär två timmar efter starten som var 6.30, lokal tid.

Hästarna ska besiktigas en gång till innan omstarten görs. ”Detta beslut är taget i enighet med FEI:s regler för distansritt som säger att vid oförutsedda eller exeptionella omständigheter är det Ground Jurys och veterinärernas plikt att ta sportsliga beslut” står det i uttalandet.

Detta innebär att VM-distansen blir 120 km, vilket inte räknas som mästerskapsdistans. Röster har höjts för att hela tävlingen ska göras om i morgon, torsdag. Detta är dock inte möjligt på grund av det tajta programmet.

Annelie Eriksson gick in som nummer 78 efter första slingan, Elin Joelsson som nummer 90 och Yvonne Ekelund som nummer 91. Alla tre hästar är godkända för att fortsätta. Över 20 hästar är uteslutna i första vetgate.

Tävlingen startade 11.15 igen, lokal tid. I skrivande stund är ryttarna ute på loop 2.

Läs vad landslagsledaren Leonard Liesens tycker om VM-kaoset.

Massa bilder från tävlingen 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden