Distansritt
12 september 2018 19:30
Ridsportplus

Svenska distansledaren om startkaoset: ”Jag är så besviken”

Ryttar-VMLeonard Liesens, landslagsledare för svenska distansryttarna döljer inte sin besvikelse över strulet vid VM-starten på onsdagens morgon som bland annat gör att många ryttare får rida i mörker under flera timmar. "Jag har aldrig varit med om något liknande," säger han.

Svenska distansledaren om startkaoset: ”Jag är så besviken”
Leonard Liesens, landslagledare för svenska distansryttarna, berättar om sin besvikelse över kaoset vid starten på VM på onsdagens morgon. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är lugnt och stillsamt i distansen vet check-område på VM i Tryon. Enstaka hästskötare och andra från de olika teamen sitter i de olika nationernas tält.

Jag skulle inte vilja sitta i Ground Jury nu och ta ett sådant beslut. Landslagsledare Leonard Liesens.

Några fyller på vattenkaren där det vatten som ska användas för att kyla hästarna förvaras, några blundar och vilar. Leonard Liesens, landslagsledare för det svenska distanslaget sedan två år tillbaka, sitter ensam i det svenska tältet och tittar tomt framför sig.
– Jag är oerhört besviken över att det har blivit så här. Hur kan arrangören göra sådana misstag i starten? säger han.

Exakt vad som hände vid starten 6.30 lokal tid är inte officiellt – mer än att några ekipage leddes i fel riktning.

Leonard Liesens vill inte spekulera om händelsen, men eftersom det beslutades att avbryta tävlingen, starta om den senare och därmed också korta distansen till 120 kilometer så är det rimligt att anta att det var ett grovt misstag av någon funktionär eller motsvarande.
– Jag skulle inte vilja sitta i Ground Jury nu och ta ett sådant beslut. Vad skulle de göra? De kunde ju inte fortsätta tävlingen, det var omöjligt. Så deras beslut var ändå det rätta att göra i den situationen som det blev, säger han.

Distans4
Stämningen i vet check-området var lugn och dämpad när omstarten var gjord. Foto: Annelie Frank
Distans2
Svensklägret är väl markerat. Foto: Annelie Frank

– Men det är fruktansvärt att det har blivit så här, alla förberedelser, resan hit och allt som alla ryttare och andra inblandade har gjort. Vi förväntade oss ett bra världsmästerskap och så blir det så här. Vi har gjort så många ansträngningar, säger Leonard Liesens.
– Nu blir det 120 kilometer i stället för 160, det är inte mästerskapsklass.

Fräscha svenska hästar
De goda nyheterna är att de tre svenska hästarna såg fina och fräscha ut när de kom in till vet check-området efter första loopen, innan omstarten.
– Alla svenska hästar är i fin form och väl förberedda.
Kunde du föreställa dig att något sådant här skulle kunde hända?
– Nej, Aldrig. Jag har 30 års erfarenhet av sporten och har aldrig varit med om något liknande och då har jag varit på tävlingar och mästerskap över hela världen.

Även svenska landslagets veterinär Maria Svensson uttryckte sin besvikelse över hur starten på onsdagens morgon hanterades.

Fältet släpptes iväg igen vid 11.15 lokal tid, detta innebär också att många ekipage kommer att vara ute på banan under flera timmars mörker. Redan då var över 20 ekipage borta ur tävlingen då hästarna inte klarade besiktningen innan omstart.

Ingen belysning
Delar av bansträckningen går igenom skog och det finns ingen belysning. De första ekipagen är beräknade att vara i mål vid 20-tiden, de sista vid 1 i natt.
– Vi är vana att tävla i mörker, men då är det i öknen med månljus och öppna ytor så att man ändå ser något. Det här är förskräckligt, att rida flera timmar i en mörk skog.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden