Sportnytt
30 juli 2018 13:00

Här är den svenska VM-truppen

Ryttar-VMNu är det offentligt vilka svenska ekipage som åker till USA på medaljjakt i höst. Hoppryttaren Douglas Lindelöw är inte uttagen, däremot är silverekipaget från OS i fälttävlan, Sara Algotsson Ostholt och Wega, tillbaka.

Här är den svenska VM-truppen
Malin Baryard Johnsson, Anna Freskgård, Louise Etzner Jakobsson, Tinne Vilhelmson Silfvén, Yvonne Ekelund och Zandra Lagerbäck ingår i den 18 ekipage stora truppen som Sverige skickar till VM i USA. Foto: Roland Thunholm

Sverige skickar ekipage i hoppning, dressyr, fälttävlan, distansritt och paradressyr. Hela truppen presenterades på en presskonferens som direktsändes av SVT Play på Hovstallet i Stockholm på måndagen.

I paradressyr åker flerfaldiga mästerskapsryttaren Louise Etzner Jakobsson/Zernard till VM.
– Jag har lyft mig i det mesta, jag vill verkligen utvecklas och utvecklas. Det enda är att det känns lite tråkigt att åka som ensam svensk pararyttare. Jag tänker självklart på medaljer och målet är att rida på 75-76 procent, sa ryttaren till SVT under presskonferensen.

I fälttävlan blir det Sara Algotsson Ostholt/Wega, Anna Freskgård/Box Qutie, Louise Svensson Jähde/Utah Sun eller Waikiki, Niklas Lindbäck/Focus Filioucus och Ludwig Svennerstål/El Kazir. Reserver är Hanna Berg/Quite Survivor och Malin Josefsson/Allan V.

Ridsport
Fälttävlansryttaren Anna Freskgård gör sitt första VM i Tryon. Foto: Roland Thunholm

– Det ska bli en ära att få representera Sverige, jag ser mycket fram mot det, sa VM-debutanten Anna Freskgård på presskonferensen.

Wega tillbaka
OS-silverhästen Wega pensionerades för några år sedan med en skada som bedömdes göra att hon inte skulle kunna tävla igen.
– En förutsättning för att Wega ska vara med är att hon är helt i ordning och det är hon. Hon är finare och fräschare än någonsin, sa fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff.
– Om ryttarna åker och gör så bra som de kan så borde de andra lagen bli lite rädda för oss.

I dressyr blir det Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello eller Paridon Magi, Patrik Kittel/flera alternativ, Juliette Ramel/Buriel och Therese Nilshagen/Dante Weltino. Reserver är Antoina Ramel och Rose Mathisen.
– Det ska bli fantastiskt roligt att få åka i väg och representera Sverige, jag tror det blir väldigt fina tävlingar, sa Tinne Vilhelmson Silfvén på presskonferensen.

Ingen Lindelöw i hopptruppen
Det svenska hopplaget på VM består av Peder Fredricson/flera alternativ, Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana, Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou och Fredrik Jönsson/Cold Play. Reserven är inte uttagen än, men det står mellan Irma Karlsson, Rolf-Göran Bengtsson, Stephanie Holmén och Evelina Tovek. Douglas Lindelöw och Zacramento, som ingick i EM-silverlaget på EM 2017, finns alltså inte med i truppen.
– Det beror på att hästens ägare inte ställer hästen till förfogande till mästerskap, sa hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona på presskonferensen.
– Ryttare, hästägare och förbund måste vara överens och det var vi inte i det här fallet. Ägaren till Zacramento tvekar inför den långa resan och det måste man acceptera.

Fredricson kan välja mellan tre hästar
Förbundskapten låter det också vara helt öppet med Peder Fredricsons tre hästar: All In, Hansson WL och Christian K.
– De är alla tre högaktuella och Peder får fortsätta att tävla och förbereda dem. Den definitiva anmälan ska vara gjord den 10 september.

Ridsport
Förbundskaptenerna Henrik Ankarcrona, Bo Jenå, Fredrik Bergendorff, Agneta Aronsson och landslagledaren Leonard Liesens fanns på plats i Hovstallet. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Det var glada miner hos Henrik Ankarcrona och Malin Baryard Johnsson under presskonferensen. Foto: Roland Thunholm

Malin Baryard Johnsson säger till SVT att hon tror att H&M Indiana är den bästa mästerskapshäst som hon har haft.
– Hon är väldigt kapabel och så är hon lite galen. Och det tror jag behövs på ett VM. Målsättningen är en medalj, sa ryttaren till SVT.
– Det är tråkigt för laget och tråkigt för Douglas att han inte är med i laget.

I distansritt representeras Sverige av Yvonne Ekelund/Hedonizt, Annelie Eriksson/King of Pirates eller King Peak, Elin Joelsson/TA Khrim och Zandra Lagerbäck/My Kanel el Hamy. Reserv är Jessica Holmberg/Prince of Shades.
– Det är alltid lite speciellt med VM, det ska bli väldigt roligt, sa Yvonne Ekelund till SVT.

Ryttar-VM går 11-23 september och totalt skickar Sverige 18 ryttare.

Läs mer om Fredrik Jönsson och Cold Play.

Läs intervju med Douglas Lindelöw angående beslutet att avstå VM.

Se hela presskonferensen på SVT Play.

Ridsports samlade artiklar inför VM i Tryon.

Ridsports Christel Behrmann tippar svenska VM-laget i hoppning.

Ridsports Annelie Frank tippar svenska VM-laget i dressyr.

Ridsports Annelie Frank tippar svenska VM-laget i fälttävlan.

VM:s webbplats

Fakta

Viktiga datum inför VM i Tryon

13 augusti. Sista dagen att nominera ekipage i hoppning, dressyr, fälttävlan och paradressyr.
3 september. Sista dagen för definitiv anmälan i distansritt, dressyr och fälttävlan.
10 september. Sista dagen för definitiv anmälan i hoppning och paradressyr.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden