Dressyr
22 juni 2018 11:35

Ridsports Annelie Frank tippar svenska VM-laget i dressyr

Ryttar-VMVM i Tryon närmar sig och nu är det en dryg månad kvar tills de svenska trupperna tas ut. Ridsports Annelie Frank har tippat vilka ekipage hon tror ingår i det lag som förbundskapten Bo Jenå ger en biljett till USA .

Ridsports Annelie Frank tippar svenska VM-laget i dressyr
Ridsports reporter Annelie Frank är redo för sitt fjärde VM och tippar vilka hon tror kommer att ingå i det svenska dressyrlaget. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Efter Nations Cup i Aachen 13-22 juli bestämmer Bo Jenå vilka som ska ingå i den svenska VM-truppen i dressyr. Fyra ekipage och en reserv på hemmaplan ska tas ut, och jag tror att förbundskapten vill vänta in i det sista med att bestämma sin trupp.

Som jag ser det är egentligen bara Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén självklara i truppen i skrivande stund.

Ridsport
Patrik Kittel och Deja är nyblivna svenska mästare och förmodligen VM-aktuella. ArkivFoto: Roland Thunholm

Så här tror jag att den svenska VM-truppen kommer att se ut:

Patrik Kittel, 42 år, Tyskland

Deja (SWB sto f 2004 e Silvano-Don Schufro, uppf/äg Marie Haward).
Delaunay OLD (OLD val f 2006  e Dr Doolittle-Feinbrand, uppf Ulrich Brinkhus, äg Patrik Kittel och Carol och Andrew Oatley).
Well Done de la Roche CMF (ZVCH sto f-08 e Fuerstentraum-Walt Disney I, uppf Franҫoise Trembley, äg Françoise Trembley, Brigitte Bigar och Muriel Perret).

Patrik Kittel är Sveriges dressyrkung sedan Jan Brink steg av tronen. Han är rankad åtta i världen med Deja och tolva på samma lista med Delaunay OLD. Båda hästarna har mästeskapserfarenhet – Deja från OS i Rio och Delaunay ingick i det svenska bronslaget på EM förra året.

Patrik Kittel är självklar i den svenska VM-truppen, och han har två mycket kapabla hästar som båda är värda en VM-biljett såvida de är friska. Och skulle ingen av dessa båda vara i VM-form har Kittel också Well Done de la Roche CMF som ett äss i rockärmen. Stoet har ingen mästerskapsrutin men gjorde bra i från sig i Nations Cup i Frankrike i maj. Patrik Kittel tar också med sig massor av rutin in i laget efter sina tre OS, två VM och fem EM.

Ridsport.
Tinne Vilhelmson Silfvén och Paridon Magi är rankade som världens 18:e bästa ekipage. Foto: Roland Thunholm

Tinne Vilhelmson Silfvén, 51 år, Upplands Väsby

Paridon Magi (SWB val f-03 e Don Primero-Napoleon, uppf Niclas Magnusson, äg Lövsta Stuteri/Antonia Ax:son Johnson).
Don Auriello (HANN val f-02 e Don Davidoff-White Star, uppf Joachim Poppe, äg Lövsta Stuteri/Antonia Ax:son Johnson).

Don Auriellos form är måhända osäker efter en skada, men den mästerskapsrutinerade valacken har några månader på sig att hitta VM-formen. Han har varit en trogen mästerskapshäst för Sverige med en åttonde plats på OS i Rio och en elfte plats i London-OS. Dessutom har ekipaget en andraplats i världscupfinalen 2016, ett VM och två EM på meritlistan. Det vore en ynnest att få se detta ekipage på ännu ett mästerskap.

Skulle ”Antons” form inte infinna sig är Paridon Magi en värdig ersättare. Han ingick i det svenska bronslaget förra året och ekipaget har levererat jämna resultat under sitt relativt flitiga tävlande under året. Ekipaget är rankat som världens 18:e bästa och Tinne Vilhelmson Silfvén själv har ridit mängder av mästerskap, bland annat sju OS.

Ridsport, Ullevi Dag 3
Therese Nilshagen och Dante Weltino har inte riktigt hittat formen sedan EM i Göteborg förra året där bilden är tagen. Foto: Roland Thunholm

Therese Nilshagen, 35 år, Lodbergen, Tyskland

Dante Weltino OLD (OLD hingst f-07 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls, äg Dressurpferde Leistungsz och T. Nilshagen).

Succéekipaget från EM i Göteborg har måhända inte hittat tillbaka till den form som gjorde att det kom fyra i EM:s Grand Prix Special och tog lagbrons i Göteborg, men jag tror att formen är på uppåtgående och kommer att toppas lagom till VM.

Ekipaget var tvåa i Nations Cup i Danmark individuellt nyligen. Jag tror inte att Therese Nilshagen är helt självklar i den svenska VM-truppen med tanke på konkurrensen om platserna, men jag tror ändå att det ska mycket till för att hon ska lämnas hemma i Tyskland när det är dags för avfärd.

Juliette Ramel presenterade sig ordentligt i sin OS-debut.
Juliette Ramel presenterade sig ordentligt i sin OS-debut där bilden är tagen. Nu tror Ridsports Annelie Frank att hon blir ordinarie i den svenska VM-truppen. Foto: Roland Thunholm

Juliette Ramel, 31 år, Tyskland

Buriel K.H (KWPN val f-06 e Osmium-Krack C, uppf P. Bakker).

Juliette Ramel och Buriel har levererat i år, bland annat i Nations Cup i Frankrike där det blev en individuell seger i Grand Prix Special. Hon flyttades upp till landslagets spetstrupp i april.

Ekipaget skämdes inte för sig i sin mästerskapsdebut i Rio 2016 även om det ströks inför kuren. Det hade förmodligen varit med på EM i Göteborg om inte en skada stoppat hästen.

Juliette Ramel verkar vara lugnet själv på mästerskap, och har en del mästerskapsrutin från sina unga år, bland annat ett YREM. Om hon och hästen är friska och inte tappar form tror jag USA-biljetten är klar.

Bubblare/reserver

Rose Mathisen/Zuidenwind 1187. Ekipaget ingick i det svenska bronslaget på EM förra året och har inte tappat kapacitet efter det, det är snarare andra som har tagit sig förbi. Men än finns det tid för Rose Mathisen att visa förbundskapten Jenå att hon vill åka till Tryon.

Antonia Ramel/Brother de Jeu. Ekipaget har en stigande formkurva, var med i svenska segerlaget i Nations Cup i Frankrike där det blev en andraplats individuellt i Specialen. Har ingen mästerskapsrutin.

Bo Jenå kommer att titta på de VM-aktuella ekipagen i Rotterdam under midsommarhelgen, Falsterbo och Aachen.

Läs Ridsports tips om svenska VM-laget i hoppning.

Regler, VM i dressyr

Kvalregler 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden