Dressyr
24 oktober 2019 12:27

Fel att inte ära uppfödarna på UVM

Uppfödarna fick ingentingKritiken mot att uppfödarna mer eller mindre ignorerats vid unghäst-VM har fått gehör. Word Breeding Federation for Sporthorses ser allvarligt på frågan och kommer att ta upp detta vid nästa möte med FEI.

Fel att inte ära uppfödarna på UVM
Unghäst-VM i dressyr gick av stapeln i holländska Ermelo den 1-4 augusti. Arkivbild: Jenny Schwieler Staaf

World Breeding Federation for Sport Horses, WBFSH, har haft konferens och årsmöte i franska Saumur. En av frågorna på agendan var det sätt som uppfödarna behandlades i samband med unghäst-VM i dressyr.

WBFSH ser allvarligt på kritiken mot att uppfödarna inte uppmärksammades. Orsaken sägs vara det nya FEI-procedurprotokoll som tillämpades vid årets UVM och uppfödarna hade förbisetts i detta.

Vare sig arrangören på plats eller WBFSH, som också står som medarrangör vid UVM, reagerade i stunden. Detta trots att en del uppfödare tydligt demonstrerade sitt missnöje genom att oombedda äntra arenan när de inte ropades in i samband med prisutdelning.

I stället ärades endast ägare och ryttare med både silvertallrikar och prispengar. WBFSH tar dock till sig av kritiken och kommer att ta upp frågan vid nästa möte med FEI.

Att uppfödarna inte uppmärksammas är ett återkommande problem när det kommer till FEI, menar Emma Thorén Hellsten, SWB:s avelsledare som var med på årsmötet i Saumur. Men hon tror att nästa års UVM i dressyr, som går i Tyskland, kommer att se annorlunda ut.

– Frågan har verkligen vädrats stort och jag tror att arrangören tar med sig det. Dessutom kommer ”alla” att vara uppmärksamma på vad som händer med uppfödarna vid nästa UVM.

Ridsports Lena Sellman var den som lyfte frågan efter årets läsarresa till UVM i dressyr i holländska Ermelo. ”Dags att ära den som äras bör”, skrev hon i en mycket kritisk krönika som publicerades på Ridsports sajt och som också översattes och publicerades på den internationella dressyrsajten Eurodressage.com. Läs mer här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden