Avelsnyheter
27 februari 2019 10:54

El Barone struken från bruksprovet

UppdateradI morse kom beskedet att prestationshingsten El Barone ströks från bruksprovet. Nu kommer förklaringen om vad som stoppade hingsten.

El Barone struken från bruksprovet
El Barone 111 Z Foto: Yvonne Karlsson

Emerald-Libero H-sonen El Barone 111 fick strykas när han anlände till bruksprovet. El Barone 111 var skodd med ringskor med sulor fram och regelverket kräver öppna skor. Lövsta stuteri valde i det läget att stryka i stället för att sko om.

”Detta beslut är taget med hänsyn till hästens välbefinnande”, skriver Lövsta i ett pressmeddelande. Hingsten kom direkt från Lövstas samarbetspartner Roshoeve i Belgien, där det också var tänkt att han skulle stå under betäckningssäsongen, till bruksprovet på Flyinge.

Väl där upptäcktes den icke tillåtna skoningen, som skulle bero på ett missförstånd kring detaljregelverket, enligt Lövsta. Valet stod mellan att sko om eller stryka och då blev valet att stryka den 7-åriga hingsten. ”Hellre än att på dagen sko om en tävlingshäst på den här nivån, det är inte bra för hästen och ger en ökad skaderisk” skriver Lövsta.

El Barone 111 ligger i topp i sin årskull i Belgien och i den belgiska hingstserien Pavo Cup. Planen har hela tiden varit att han ska vara baserad i Belgien men att kunna förse Sverige med färsk semin, skriver Lövsta. Förhoppningen nu är att hingsten ska kunna erbjudas på ett sto-licens till de svenska uppfödarna.

Mer om onsdagen på bruksprovet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden