Hästägartips
11 januari 2022 09:29
Ridsportplus

Fem tips: Så blir du mentalt starkare

Nya krafterMental styrka handlar enligt psykologen Linda-Marie Lundqvist om att få tillgång till sin inre resurser, för att kunna leva hästlivet på det sätt som vi vill. Här kommer fem tips på hur du blir mentalt stark.

Fem tips: Så blir du mentalt starkare
Ridsport ger dig fem tips hur du kan bli starkare genom mental styrka. Foto: Anna-Lena Bergqvist

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Balanserad livsstil

    Se till att basbehov som bra kost, god sömn, sociala kontakter och motion är uppfyllda. Det är också viktigt att ha en fritidssysselsättning separerad från ditt prestationsjag som ger återhämtning. Ju mer prestationsfokuserad din ridning är, desto viktigare att ha något annat för att du ska få återhämtning.

    Prestation aktiverar kroppens stressystem. Det är roligt och ger energi – men det ger inte regelrätt återhämtning, och utebliven återhämtning ger nedsatt prestationsförmåga.

    2. Öppna upp

    Gör plats för tankar och känslor utan att döma eller värdera dem. Notera att tanken eller känslan finns där och tillåt din inre radio att skvala utan att försöka kontrollera vad det pratas om på radion. Ett exempel är om du känner dig nervös – fajtas inte med känslan för då matar du den med energi. Kom ihåg att en orostanke, till exempel att du ska riva ett hinder, bara är ett problem om du tror på den.

    3. Självkännedom

    Självkännedom handlar om att hitta och känna igen egna mönster, och är en förutsättning för att vi ska kunna öppna upp. När självkännedom läggs samman med närvaroträning utvecklar vi självmedvetenhet, ett fantastiskt verktyg för att kunna bryta autopiloten. Då kan vi välja vilket beteende vi ska ägna oss åt, och få tillgång till inre resurser som färdigheter och erfarenheter även när vi blir stressade.

    Om autopiloten kopplar på med budskap som ”hennes häst är bättre” – stanna upp, lägg märke till tanken, släpp taget och fortsätt med det som är viktigt för dig.

    4. Självmedkänsla

    Att ha medkänsla med dig själv innebär att du intar ett empatiskt förhållningssätt gentemot dig själv, något som lugnar och tryggar i svåra situationer. Det handlar fortfarande om att kunna uppmärksamma det som känns svårt. Lägg märke till att du känner nervositet, och bemöt dig själv förstående. Prata på ett omsorgsfullt och varmt sätt med dig själv.

    5. Utmana dig själv

    Våga möta motstånd och situationer som ligger utanför din comfort zone. Det ökar tilliten till den egna förmågan och ger möjlighet att upptäcka nya saker om dig själv och livet, och du kan leva som du vill utan att hindras av rädslor eller negativa tankar. Det är viktigt att utmaningen finns i något som är meningsfullt för dig.

    Utmana i små portioner. Många som är ridrädda kanske har sanningar om vad som krävs för att inte kalla sig ridrädd längre. Men tänk efter – måste du galoppera barbacka över ett fält eller är det en bra utmaning att rida en slinga i skogen med sällskap?

    Fakta

    Linda-Marie Lundqvist

    Image0
    Linda-Marie Lundqvist
    • Linda-Marie Lundqvist är utbildad psykolog, verksam inom idrottspsykologi i det egna företaget Ryttarkraften.
    • Hon har i många år arbetat som terapeut.
    • Anledningen till intresset för den mentala aspekten i ridning var en egen olycka som resulterade i ridrädsla.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden