Hästliv
16 april 2014 12:55

Fem tips om avmaskning

Nu på våren kommer alla frågor och funderingar kring hästens inälvsmask och hur man bäst hanterar bekämpningen av dem. Här får du flera tips kring avmaskning!

Såväl veterinärspalten som ytterligare en artikel i Ridsport nr 7 tar upp just detta ämne och här kommer ett smakprov ur dem.

Träckprovet avgör vilken substans hästen behöver avmaskas med. Då och då är det lämpligt att ta nytt träckprov 10-14 dagar efter avmaskning för att kontrollera effekten.

Dosera rätt. Läs bruksanvisningen noga; i vissa fall ska större dos än normalt ges, i andra måste det vara mer exakt mängd pasta. Det gäller särskilt vid avmaskning av föl. Använd viktmåttband för att få fram hästens vikt.

Se till att hästen får det i sig. Det är viktigt att pastan kommer tillräckligt långt bak i munnen, så att hästen sväljer den. Kontrollera att den inte spottar ut hälften.

Överbliven pasta. Torka av pipen och förslut väl. Förvara enligt anvisning.

Håll hunden borta! Avmaskningsmedel för häst kan innebära livsfara för hundar. Se till att hundarna inte är med i stallet och kan slicka i sig eventuellt spill.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden