Hoppning
4 november 2023 07:30
Ridsportplus

Finaldags på SM i Borås: ”Går in och gör min grej”

MästerskapFörsta SM-veckan i Borås är på väg mot sitt slut och lördagen är finaldag för samtliga ponnykategorier och children. Här hittar du allt du behöver veta för att följa medaljstriderna. Se också vad childrenryttaren Nikki Andersson säger om guldläget och sin mästerskapssatsning.

Finaldags på SM i Borås: ”Går in och gör min grej”
Nikki Andersson och K&T Cabaque är ett av ekipagen som har medaljvittring i lördagens SM-finaler. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nikki Andersson gjorde mästerskapsdebut vid children-EM i somras. Därefter red hon sitt andra mästerskap på Sundbyholm där hon tog SM-brons för children – och nu har hon guldläge i sitt tredje mästerskap vid inomhus-SM i Borås. I den inledande inverkansklassen hade hon högst inverkanspoäng i alla kategorier.

– Jag försökte att inte tänka så mycket på att rida snyggt, utan att rida som vanligt och inte krångla till det för mycket. Jag tränar mycket sits och position hemma, säger Nikki Andersson om taktiken i inverkansklassen.

Både mamma Sofia Spaak Andersson och pappa Christoffer Andersson rider, och driver företaget Nydala Equestrian. Nikki tränar främst för pappa Christoffer som är noga med grunderna och att ha en bra grundgalopp. Han är även den som har ridit och utbildat hennes nu 10-åriga mästerskapshäst K&T Cabaque, som köptes på auktion och kom till stallet som 4-åring.

För ett år sedan började Nikki rida valacken lite mer och sedan har det gått med rekordfart.
– Han är väldigt välutbildad och snäll, och lätt och fin att rida, säger Nikki om sin stjärnhäst.

Fortsatta mästerskapsplaner

När Nikki svarar på frågan om vem av mamma och pappa som hade fått högst inverkanspoäng är hon diplomatisk:
– Mamma har väl lite bättre position och skänkel, men pappa rider starkt och får alltid hästarna att hoppa bra.

Nikki känner sig taggad inför childrenfinalen som bjuder på hårt motstånd med totalt tolv dubbelt felfria ekipage som utgångsläge. Bland dessa återfinns bland andra guld- och silvermedaljörerna från Sundbyholm, Jonathan Hansson med Staralme Esc Z och Viggo Bergstrand med Iwan.

– Jag tänker bara att jag går in och gör min grej, och försöker vara fokuserad. Målet är att rida så bra som möjligt och hoppas att det räcker till medalj. Det är många duktiga ryttare här, säger Nikki Andersson.

Planen efter SM är att fortsätta satsa mot mästerskap.
– Tanken är att göra lite 1,40-klasser med Cabaque och ha honom som förstahäst i de internationella klasserna och landslaget när utesäsongen börjar.

Familjen har även köpt tillbaka familjeuppfödningen Crush (SWB val f-07 e Corlensky G-Cardento), som bland annat har tävlats upp till femstjärnig 1,60 av Angelie von Essen.
– Tanken är att han också ska följa med och ge mig lite mer rutin utomlands, säger Nikki som återigen siktar på children-EM med K&T Cabaque nästa år.
– Med Crush kanske det också blir några juniorklasser.

Victoria Jensen Inez Hx-6454
Victoria Jensen vann SM-guld med D-ponnyn Inez HX i somras – nu är de ett av ekipagen med guldläge i Borås. Foto: Pernilla Hägg

Finaldag i Borås

Jonathan Hansson har guldläge i kategori B med Stald Fox’s Mr Fox, i kategori C med Unsphinx d’Hurl ’Vent, som vunnit SM-guld med storasyster Mathilda Hansson, och som sagt i childrenkategorin med Janelle Larssons tidigare stjärnhäst Staralme Esc Z. Guldläge i kategori B har också bland andra Adam Hammarström som i somras tog SM-guld med sin Tullohea Minnie.

Tidsschema SM-finalerna

11.00 SM-final B-ponny – 21 startande varav 11 dubbelt felfria ekipage
13.00 SM-final C-ponny – 20 startande varav tre dubbelt felfria ekipage
15.00 SM-final D-ponny – 20 startande varav fem dubbelt felfria ekipage
17.00 SM-final children – 21 startande varav 12 dubbelt felfria ekipage

Start- och resultatlistor
Equisport sänder live (betaltjänst)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden