Sportnytt
19 april 05:55

Finalfredag i dressyrens världscup

Världscupfinalerna 2024Fredagen i Riyadh innebär välförtjänt vilodag för hopphästarna, medan det blir skarpt läge för finalisterna i dressyren - nu ska "inne-VM" avgöras med Grand Prix Kür. Här hittar du information, länkar, TV-tider och allt annat du behöver veta för att följa världscupfinalerna.

Finalfredag i dressyrens världscup
Charlotte Fry och Everdale toppade den inledande Grand Prixen på onsdagen. Foto: FEI/Martin Dokoupil

15 ekipage är vidare till den avgörande küren i världscupfinalen, som drar igång klockan 16.15 svensk tid. Sverige har en dressyrryttare med i finalen, Patrik Kittel som rider Touchdown – Kittel, som var tvåa i onsdagens klass, har lottats som sista startande och rider in på den stora arenan i Riyadh klockan 19.40.

Charlotte Fry toppade den inledande Grand Prix-klassen med sin Everdale. Brittiskan startar idag som nummer 12, medan Isabell Werth – som lär vara revanschsugen efter att DSP Quantaz inte var med på noterna i onsdags – är näst sist i startfältet.

SVT Play sänder med start klockan 16.05. Ridsport liverapporterar här på webben under hela finalklassen.

Start- och resultatlistor

Så går det till

DRESSYR
Grand Prix Kür – fredag 19 april 16.15-20.20 (svensk tid)
Öppen för de ryttare som ridit på minst 65 procent i onsdagens Grand Prix. Den ryttare med högst procent i küren vinner världscupfinalen.

HOPPNING
Finalomgång III – lördag 20 april 14.45-18.35 (svensk tid), paus 16.10-17.35 
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter omgång I (onsdag) och II (torsdag). Omgång III rids i två rundor över två olika 1,60-banor med bedömning A, där antal fel läggs till det tidigare resultatet. Ryttaren med bäst resultat efter de första finalomgångarna startar sist.

Till den avgörande och sista rundan på lördagen går de 20 bäst placerade ryttarna efter finalens första omgång. De som ridit felfritt i omgång I men är utanför de 20 kvalade får starta i omgång II, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupfinalen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalomgångar har lägst antal fel. Stannar flera ryttare på samma antal fel rids en omhoppning om segern. För övriga ryttare på samma antal fel är det tiden i andra rundan som avgör placeringen.

Så följer du finalen

SVT sänder samtliga finalklasser från Riyadh, vilket även ClipMyHorse gör. Ridsport liverapporterar från alla klasser.

SVT:S SÄNDNINGAR
Fredag
Grand Prix kür SVT Play kl 16.05-20.20, SVT1 kl 16.05-17.30, SVT2 kl 17.55-20.00, SVT24 kl 20.00-20.20

Lördag
Hoppning omgång III SVT2/SVT Play kl 14.35-16.10, SVT2/SVT24/SVT Play kl 17.25-19.15

Världscupfinalen i siffror

  • Antal ryttare: Hoppning 34, dressyr 17
  • Antal hästar: Hoppning 39, dressyr 17
  • Antal nationer: Hoppning 18, dressyr 12
  • Antal ryttare som rider världscupfinal för första gången: Hoppning 10, dressyr 8 
  • Antal hästar som går en världscupfinal för första gången: Hoppning 34, dressyr 14
  • Yngsta ryttarna: Hoppning Zain Shady Samir (EGY) och Skylar Wireman (USA), båda 19 år. Dressyr Raphael Netz (TYS) och Benjamin Ebeling (USA), båda 25 år.
  • Äldsta ryttarna: Hoppning Ramzy Al Duhami (KSA), Peder Fredricson och Hans-Dieter Dreher (TYS), samtliga 52 år. Dressyr Isabell Werth (TYS), 55 år. 
  • Ryttare som ridit flest världscupfinaler (som deltar i år): Hoppning Marcus Ehning (TYS), 20 starter. Dressyr Isabell Werth (TYS), 24 starter. 
  • Hästar som gått flest världscupfinaler (som deltar i år): Hoppning Eddie Blue, två starter. Dressyr Sir Donnerhall II OLD, fyra starter. 

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden