Hästägartips
23 juni 2022 19:15
Ridsportplus

Flemming Winberg: ”Pandemieffekt på marknaden”

HästägandeHästarna till salu är färre, prislappen är högre och de blivande hästägarna är ivrigare. Faktorer som tillsammans öppnar upp för mindre lyckade hästköp, menar veterinär Flemming Winberg.

Flemming Winberg: ”Pandemieffekt på marknaden”
Undermåliga röntgenbilder och häst efter häst som kommer in med problem. - Jag anser att det är en tydlig trend, kopplad till pandemin, säger veterinär Flemming Winberg. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vad är det för trend du som veterinär upplever?
  –  Jag och mina kollegor reagerar på att vi ser fler och fler undermåliga röntgenbilder och häst efter häst som kommer in med problem. Jag anser att det är en tydlig trend. Det är hästar med defekter som antagligen inte har blivit sålda före pandemin men som nu har det. Förmodligen även till ett högre pris.
  –  Vi ser tråkiga historier med nyblivna hästägare som hamnar i situationer där deras sparpengar har lagts på en häst som inte håller för träning utan istället blir stående med ytterligare kostnader för en tidskrävande rehabilitering, säger Flemming Winberg, chefveterinär vid Evidensia Hästsjukhuset i Stav.

  Fakta

  Flemming Winbergs tre viktigaste tips inför hästköp:

  1. Ta med din tränare vid provridningen. Alternativt köp tio lektioner av föregående ryttare/tränare/säljare i samband med köpet.
  2. Se till att hästen går att försäkra.
  3. Låt hästletandet ta tid!

  Varför ser vi trenden nu tror du?
  – Före pandemin var hästantalet större och efterfrågan mindre så de hästar som hade betydande brister förblev osålda. Orsakerna var skadehistorik, röntgenfynd eller svårigheter i ridningen. Defekter som i dagens marknad har suddats ut.
  -Vi upplever att det idag är betydligt fler personer som har gjort ett livsval som tillåter hästägande. Antalet människor som vill köpa hästar är fler än utbudet. Vilket gör att hästmaterialet som tidigare inte höll måttet nu har fått en kundgrupp.

  Många har för bråttom

  Flemming Winberg påpekar att det är båda parter som driver trenden. Han upplever att många blivande hästägare har för bråttom. Lugnet kan vara avgörande för att valet av häst ska bli korrekt.
  –  Jag minns i början av min karriär då jag jobbade på Irland. Då fick man lära sig att vid hästaffärer kommer det alltid in en ny okänd köpare i slutskedet. Det var alltid en rik dam från England, säger Flemming Winberg.
  – Kontentan var att när den nya spekulanten sägs dyka upp ska man som spekulant låta hästen gå iväg, vilket den förmodligen inte gör. Man ska akta sig för att gå på tricket med damen som självklart mest är en stressfaktor.

  Vad kan man göra för att undvika fallgropar?
  Flemming Winberg menar att noggrannhet leder till mer riktiga beslut.
  – Vi märker ofta att det ofta finns data kring hästen som är osagd eller i värsta fall felaktig. Som köpare bör du vara kritisk. Säger säljaren att hästen har tävlat, kontrollera det ordentligt. Eller om den inte har tävlat, fråga varför? Ta reda på fakta om hästens historik grundligt. Gör en kalkyl över priset. Ställ frågan till dig själv om det är rimligt att hästen har det här priset? Är det för bra för att vara sant så är det nog så och är priset högt kan det finnas många mellanhänder.
  – Ett bra sätt att undvika fallgroparna är också att ta hjälp. Lyssna på mer erfarna röster såsom din tränare. Då ökar du dina chanser att komma in i hästägandet på ett lyckosamt vis.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden