Sverige
7 maj 2021 16:33
Ridsportplus

Fler män på väg in i Ridsportförbundets styrelse

FörbundsstämmanVid årets stämma i Svenska Ridsportförbundet ska en jämställd styrelse väljas. Rent praktiskt betyder det att fler män än på länge tar plats i styrelsen.
─ Men könsfördelningen har inte varit det överskuggande målet, utan att få in rätt kompetens, säger valberedningens ordförande Gunilla Öhman.

Fler män på väg in i Ridsportförbundets styrelse
Charlotte Palmstierna, Per Bergström, Thorbjörn Wahlborg, Camilla Sjölund Lundevall och Göran Dalin föreslås till förbundsstyrelsen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I morgon lördag, 8 maj, är det dags för förbundsstämma i Svenska Ridsportförbundet, och det blir första stämman som måste sluta med att förbundet har en jämställd styrelse, enligt beslut i Riksidrottsförbundets högsta beslutande organ.

Medan många idrottsförbund därmed får leta efter kvinnor till sina styrelser, har det varit tvärtom i Ridsportförbundet.
─ Att arbeta med könsfördelningen har ändå inte varit vårt överskuggande mål, utan att få in rätt kompetens, och personer med strategisk höjd, människor som kan jobba långsiktigt med förbundets strategier, säger Gunilla Öhman i valberedningen.

Göran Dahlin
Göran Dalin. Foto: Privat

─ Vi har också haft uppdraget att söka människor med goda kunskaper kring hästvälfärd, och där kommer Göran Dalin väl in, säger Gunilla om Göran som är veterinär och senior advisor för hippologutbildningen vid SLU, som han varit med och byggt upp. Han är även ordförande i förbundets säkerhetsutskott.

Målet är att få in människor som kan jobba långsiktigt med förbundets strategier

─ Även Per Bergström har med sig ett stort hästkunnande, säger Gunilla.
Per är aktiv i bland annat Skånes Ridsportförbund och är ofta engagerad som tävlingsledare för både nationell och internationell fälttävlan.

Vice vd på Vattenfall

När det gäller personer med strategisk höjd lyfter Gunilla Öhman fram Torbjörn Wahlborg som pendlar mellan hemmet i Skövde och arbetet i Stockholm. Han är bror till Lotta Wahlborg som driver Grevagården med sin familj.

Thorbjörn Wahlborg
Torbjörn Wahlborg Foto: Privat

─ Vi är jätteglada över att ha Torbjörn med i vårt förslag. Han är en av vice vd:arna i Vattenfall och arbetar därmed med strategiska frågor på både nationell och internationell nivå, förutom att han är väldigt engagerad inom ridsporten.

Två kvinnor finns också med i valberedningens förslag till nya ledamöter.
Camilla Sjölund Lundevall från Stockholm med stor erfarenhet av att arbeta med ledarskap och organisationsutveckling, och Charlotte Palmstierna från Skåne med mycket relevanta kunskaper genom sitt arbete med barnrättsfrågor, säger Gunilla Öhman.

Fått ovanligt många nomineringar

Valberedningens arbete har denna gång varit både lätt och svårt. Lätt eftersom det kommit ovanligt många nomineringar.
─ Vilket också gör arbetet svårt, men framför allt roligt eftersom det visar på ett engagemang.
─ Sedan är det alltid svårt att avgöra om det finns andra åsikter om hur förbundsstyrelsen ska se ut, än det förslag vi lagt fram, men jag har i alla fall inte hört något sådant ännu.

Nya ordförandenamn i sektionerna

Två sektioner ska också väljas, och både får nya ordförande, vilket Ridsport har skrivit om tidigare.
Som en av ledamöterna i ridskole- och utbildningssektionen föreslås Ridskolan Strömsholms verksamhetschef Jonas Johnsson.
Finns det någon risk att han hamnat på dubbla stolar?
─ Frågan har varit uppe, och vi tror inte det. Skulle han hamna i knepiga lägen får han anmäla jäv, men vi tänker att ridskole- och utbildningssektionen inte handhar frågor som kan leda till jävssituationer.
─ Det finns många som riskerar att hamna i jävssituationer eftersom vi vill ha erfarna och kompetenta människor, och när det gäller Jonas är han särdeles lämplig att sitta i ridskole- och utbildningssektionen, säger Gunilla Öhman.

Digital stämma leds från Solvalla

Årets förbundsstämma blir digital men en liten grupp utvalda kommer att finnas på Solvalla för att hålla ihop trådarna.

Stämman inleds lördag 8 maj klockan 10 och kan följas via Svenska Ridsportförbundets Youtubekanal.

Ridsport bevakar stämman.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden